utorok 30. mája 2017

e-Schránka: Aj bez čítačky a občianskeho preukazu s čipom
Zostáva už len niečo vyše mesiaca, kedy všetka úradná komunikácia podnikateľov so štátom prejde na online formu (od 1. júla). Niektoré služby umožňujú prijímať správy zo štátnej elektronickej schránky bez vybavovania občianskeho preukazu, čítačky kariet a inštalácie programov.


Napr. v Zelenej pošte sa štatutár musí iba zaregistrovať na webovej stránke a stiahnuť si splnomocnenie, ktoré pred notárom podpíše a odošle Zelenej pošte. Následne obdrží notifikačný e-mail o aktivácii. Potom už bude prijímať správy doručené do štátnej elektronickej schránky vo svojej schránke v Zelenej pošte zadarmo. Možné je aktivovať si aj automatické poštové zasielanie správ. S podobným uľahčením systému štátnej elektronickej schránky prišlo aj OZ Slovensko.Digital. Službu GovBox však spoplatnilo 9 eurami mesačne a poplatkom za aktiváciu. 
 

Zatiaľ ale nefungujú riešenia na jednoduchšie odosielanie správ z e-schránky. Pokiaľ teda štatutár bude chcieť niečo odosielať, tak to bude musieť spraviť prostredníctvom slovensko.sk a bude potrebovať aj nový občiansky preukaz a elektronickú čítačku!