utorok 23. mája 2017

Radíme: Zázračné účinky včelieho peľu
Na jar niektorých ľudí čaká obdobie kýchania, červených očí a problémov s dýchaním, za ktoré môže aj peľ. Ibaže samotný peľ alergiu nespôsobuje - môže však obsahovať látky, na ktoré organizmus reaguje alergicky.

Peľové zrná sú tu milióny rokov. A keby sme vedeli stráviť ich tuhý obal, zrejme by sme sa nimi vo veľkom živili, pretože sú doslova superpotravina. Veď 100 gramov včelieho peľu sa obsahom všetkých dobrých látok a živín vyrovná pol kilu hovädzieho mäsa alebo siedmim vajíčkam! Preto by sme mali byť vďační včelám, ktoré ich v úľoch premieňajú na potravu. V plástoch totiž prebiehajú procesy, počas ktorých peľové zrná fermentujú, ich obal sa naruší a cesta k bohatému obsahu sa otvorí! Včelí peľ je kráľ antioxidantov: obsahuje prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, zdravé tuky, vitamíny, proteíny. Je to unikátny koktail živín, ktorý sa využíva v zdravej strave, ale aj vo farmaceutickom či kozmetickom priemysle, pretože v sebe naozaj ukrýva zdravie, mladosť aj krásu.

V bežnom živote využívame peľ najmä na osladenie si života. Pár kvapiek medu pomôže rýchlejšie zahojiť ranu a zabráni aj prípadnému zápalu. Čo robíte, keď máte popraskané pery alebo úplne vysušené ruky? Aj vtedy je med efektívnym pomocníkom, ktorý pracuje rýchlo a na prírodnej báze. A určite ste už počuli o medovej masáži, ktorá zvonku telu pomôže tým, že hydratuje a zvláčňuje pokožku a zároveň pomáha zvnútra odbúravať toxíny, ktoré vďaka medu dostaneme von cez póry. Unikátnou stránkou včelieho peľu je aj to, že sa nedá vyrobiť synteticky! Vo Švajčiarsku teraz prišli na spôsob, ako narušiť odolný obal peľového zrnka a jeho obsah stopercentne využiť. Vyrába sa z neho napríklad výživový doplnok, ktorý pomáha ženám zvládnuť nie vždy ľahké obdobie klimaktéria. „Plazmatický extrakt z peľového zrna obsahuje okrem iného L-tryptofán, ktorý sa v tele zmení na serotonín – jeho nedostatok môže napríklad za výkyvy nálad, podráždenosť, depresie, poruchy termoregulácie. Serotonín v organizme metabolizuje na melatonín, ktorý je dôležitý pre náš spánok. Práve melatonín môže zmierniť návaly tepla a potenie, navodiť dobrú náladu, potlačiť depresie a zlepšiť spanie“, vysvetľuje MUDr. Jozef Španka.