štvrtok 25. mája 2017

e-Schránka: Novinky už od 1. júla  
Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini na konferencii Jarná ITAPA okrem hodnotenia doterajšej činnosti vyzdvihol potrebu ďalšej digitalizácie. Informoval tiež, že od 1. 7. 2017 bude v prevádzke nový redizajnovaný systém e-schránok, ktorý prinesie významnú kvalitatívnu zmenu v používaní vládnych služieb.

Kriticky sa vyjadril voči projektom a iniciatívam, ktoré demotivujú občanov používať eID. Naopak, je presvedčený, že štát musí čo najviac presadiť praktické využitie eID aj v ďalších oblastiach. Vyzval preto najmä operátorov, banky a IT priemysel, aby hľadali aj ďalšie možnosti, kde a ako využiť existujúcu infraštruktúru eID. Uvítal by pilotné projekty, napríklad eID ako kartu do autobusu a začína sa zamýšľať nad víziou, ako dostať elektronickú identitu do smartfónu, nakoľko smart služby budú musieť byť z pohľadu trendov prístupné v mobilnom svete.

V ďalšom období sa podľa slov Petra Pellegriniho chce úrad sústrediť na 5 priorít – inovácie  a digitálnu transformáciu, digitálnu verejnú správu, digitálne zručnosti, digitálnu bezpečnosť  a digitálnu infraštruktúru.