štvrtok 11. októbra 2018

Trend: Vek singularity

Ľudia už nie sú dominantným druhom na Zemi. Podľa údajov z digitálnej analýzy GSMA Intelligence počet mobilných elektronických zariadení v roku 2014 prekročil počet ľudí. Ak zahrnieme počítače, ktoré nie sú mobilné, počet zariadení pripojených k internetu do roku 2020 dosiahne 34 miliárd.

Podľa futuristu a vynálezcu Raya Kurzweila potrvá iba 12 rokov, kým počítače dosiahnu úroveň ľudskej inteligencie. Tento pojem známy ako technologická singularita sa vo futurológii, kybernetike, modernej mytológii a vedecko-fantastickej literatúre používa na označenie hypotetického stavu, keď sa obvykle pomocou umelej inteligencie alebo pomocou prepojenia ľudského mozgu s počítačom vytvoria entity s inteligenciou prevyšujúcou ľudskú, ktoré rapídne urýchlia technologický pokrok ďaleko za schopnosť ľudí zmysluplne sa na ňom zúčastňovať. Kurzweil tvrdí, že sa tak stane už v roku 2029. Tento časový rámec predpokladá nástup singularity oveľa skôr, ako ho očakával napríklad britský teoretický fyzik Stephen Hawking, ktorý sa nazdával, že nastane v roku 2045.

V súčasnosti musia počítače prejsť niečím ako Turingovým testom (vyvinutý známym britským informatikom Alanom Turingom), aby sa zistilo, či sa stroj dokáže správať spôsobom ekvivalentným človeku alebo nerozoznateľným od človeka. Napriek tomu, že mnohí vrátane Stephena Hawkinga, generálneho riaditeľa spoločností Tesla a SpaceX Elona Muska aj dokonca zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa, varovali pred vekom strojového učenia a umelej linteligencie, Kurzweil sa ho neobáva. V súvislosti s otázkou o možnej existencii jednej umelej inteligencie, ktorá potenciálne zotročí ľudstvo, vyhlásil, že je to nereálne.Podľa Muska sa ľudia budú musieť priblížiť počítačom alebo riskovať, že sa stanú irelevantnými: „Umelá inteligencia nás robí múdrejšími. Možno ešte nie je súčasťou nášho tela, ale okolo roku 2030 budeme pripájať svoj neokortex, časť mozgu, ktorou myslíme, ku cloudu."