streda 12. júna 2019

Aktuálne: Prispieť na dobročinné projekty bezkontaktne

Viete si predstaviť život bez hotovosti? Nové technológie a trendy ovplyvňujú aj tretí sektor, vznikli tak napr. bezkontaktné darcovské terminály. Prispieť na dobrú vec nebolo nikdy ľahšie.

Neziskový sektor je tiež nútený prispôsobovať sa novým trendom a technológiám a reagovať na potreby svojich priaznivcov. „Na darcovskom portáli DobráKrajina.sk registrujeme v posledných rokoch rapídny nárast využívania platobných kariet zo 4 % v roku 2010 na vyše 40 % v roku 2018. Pri tradičných finančných zbierkach dokážu nové technológie zvýšiť vyzbieranú sumu až o 40 – 60 %“, hovorí Jana Desiatniková. V spolupráci s UniCredit Bank prináša Nadácia Pontis ako správca portálu špeciálne dotykové platobné terminály, ktoré nahradia tradičné pokladničky využívané pri finančných zbierkach. V praxi to znamená, že darca môže organizáciu podporiť pomocou svojej platobnej karty bežným spôsobom alebo bezkontaktne. Stačí si vybrať sumu a dotknúť sa platobného terminálu. Darovanie je tak jednoduché, rýchle, bezkontaktné a bezdrôtové.

Tento revolučný spôsob realizácie finančných zbierok šetrí organizáciám administratívne náklady aj bankové poplatky za odvod hotovosti a darcov zbavuje rizika spojeného so stratou hotovosti. „Už od momentu, kedy sme si pred dvoma rokmi v stane DobraKrajina.sk na Pohode vyskúšali prvé darcovské bezkontaktné pokladničky VISA, sme vedeli, že organizácie takéto riešenia naozaj potrebujú. Nielenže ich to odľahčí od administratívy spojenej so zbieraním hotovosti, výrazne to zjednoduší proces darovania aj pre samotných darcov. Riziko zneužitia darovaných peňazí sa výrazne znižuje. Každá transakcia je zachytená v systéme a darcovia sa viac nemusia obávať, že ide o podvodnú zbierku“, dodáva J. Desiatniková.