streda 12. júna 2019

DiscoverEU: Ďalších 20.000 mladých ľudí dostáva šancu prebádať Európu

Do tretieho kola tejto iniciatívy Európskej únie (EÚ) pre mládež sa prihlásilo takmer 95.000 osemnásťročných Európanov. Cestovné poukazy DiscoverEU teraz získalo vyše 20.000 z nich. Na maximálne 30-dňovú cestu sa budú môcť vydať v období od 1. augusta 2019 do 31. januára 2020.

Úspešní uchádzači tretieho kola môžu podniknúť cestu sami alebo v maximálne päťčlenných skupinách, počas maximálne 30 dní v období od 1. augusta 2019 do 31. januára 2020. Cestovať budú prevažne vlakom, pričom vo výnimočných prípadoch budú môcť využiť aj iné spôsoby dopravy. Okrem cestovného poukazu dostanú aj technickú podporu a usmernenia k témam, akými sú udržateľné spôsoby cestovania a čo to znamená byť ambasádorom iniciatívy DiscoverEU. So svojimi skúsenosťami v rámci tejto úlohy budú môcť podeliť pomocou sociálnych médií (Instagram, Facebook, Twitter), alebo aj formou prezentácie na svojich školách či v miestnych komunitách. Okrem toho prostredníctvom sociálnych médií budú môcť nadviazať kontakt s ostatnými cestovateľmi a vyrozprávať svoje zážitky.

Všetci účastníci dostanú aj pozvánky na prvé stretnutia iniciatívy DiscoverEU, ktoré sa budú konať na rôznych miestach v Európe a budú sa niesť v znamení tém ako udržateľnosť či kultúrne dedičstvo. Prvé takéto stretnutie sa uskutoční v meste Nijmengen (Holandsko) 12. a 13. júla t.r. a jeho témou bude udržateľnosť.

Európska komisia plánuje otvoriť ďalšie kolo prihlášok pred koncom roka, pričom k dispozícii bude ďalších 20.000 cestovných poukazov.