piatok 7. júna 2019

EU: Google sa voči pokute odvolal

Spoločnosť Google sa odvolala voči pokute udelenej Európskou komisiou (EK) vo výške 1,5 miliardy eur. Dôvodom pokuty bolo obmedzovanie konkurencie v oblasti on-line reklamy.

Európska komisia rozhodla o pokute pre Google v marci t.r. Bola to už tretia pokuta za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže, tentoraz za zneužívanie dominantného postavenia na trhu on-line reklamy prostredníctvom svojej služby AdSense. EK uviedla, že prax Google, v rámci ktorej obmedzuje on-line reklamu od konkurentov, porušuje protimonopolné pravidlá Európskej únie (EÚ). Google podal odvolanie proti pokute na Všeobecnom súde EÚ v Bruseli. Hovorca EK uvideol pre CNBC, že komisia bude na súde brániť svoje rozhodnutie.

Od roku 2017 udelila EK spoločnosti dve ďalšie pokuty v celkovej hodnote okolo 7 miliárd eur za praktiky porušujúce pravidlá hospodárskej súťaže. Koncern sa odvolal aj proti nim. Google čelí nárastu tlaku zo strany regulačných orgánov po celom svete, napríklad americké ministerstvo spravodlivosti plánuje protimonopolné vyšetrovanie koncernu týkajúce sa jeho podnikateľských praktík v oblasti vyhľadávania aj v iných segmentoch.