pondelok 4. novembra 2019

Aktuálne: Slováci si hľadajú zamestnanie najmä doma

Za posledné dva roky sa zvýšil záujem uchádzačov o prácu v okolí bydliska. Ochota ľudí cestovať za prácou, naopak, klesá. Vyplýva to z analýzy pracovného portálu Profesia.sk.
Podľa spoločnosti nárast pracovných pozícií bol citeľný aj v okresoch mimo krajských miest. Zrejme to spôsobilo, že uchádzači chcú pracovať viac doma. Vo väčšine krajov na Slovensku sme tak oproti roku 2017 zaznamenali zvýšený záujem o prácu v regióne bydliska. Najväčší rozdiel pritom možno vidieť v Trnavskom kraji. Výnimkou je Banskobystrický kraj, kde je podiel uchádzačov hľadajúcich prácu v regióne bydliska úplne rovnaký ako v roku 2017. A jediným miestom, kde Profesia zaznamenala jemný pokles záujmu o prácu v regióne bydliska je Trenčiansky kraj.

Za dva roky sa zvýšil záujem o prácu v hlavnom meste iba u ľudí, ktorí tu majú bydlisko. V Trnavskom kraji zostáva rovnaký, pričom vo všetkých ostatných regiónoch sa záujem uchádzačov o prácu v Bratislavskom kraji znížil. Najväčší záujem o zamestnanie v hlavnom meste majú uchádzači z Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického, Prešovského a Trenčianskeho kraja. Najnižší záujem majú kandidáti z košického regiónu.

Zaujímavosťou je, že posledné dva roky nepriniesli žiadny rozdiel v záujme o prácu v Košickom regióne. Pre tamojších zamestnávateľov však zostáva stále problémom, že záujem je viac-menej iba u kandidátov v Prešovskom kraji. V ostatných regiónoch je záujem mizivý. Počet uchádzačov, ktorí by v Košiciach a okolí chceli pracovať, nepresahuje ani v jednom prípade tri percentá.