štvrtok 7. novembra 2019

Nehnuteľnosti: Aktuálny medziročný rast je rekordný

V treťom kvartáli t. r. sa meter štvorcový nehnuteľnosti na Slovensku predával v priemere za 1.603 eur. Medziročný rast cien dosiahol 9,7 % (o 142 eur). Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa ceny nehnuteľností zvýšili až o 3 % (o 47 eur) za meter štvorcový. Vyplýva to zo štatistík Národnej banky Slovenska (NBS). 

Prísnejšie pravidlá NBS pri poskytovaní úverov na bývanie boli zavedené už v plnom rozsahu (obmedzujú maximálnu výšku úveru nielen z hľadiska hodnoty založenej nehnuteľnosti, ale aj z hľadiska čistého ročného príjmu), no dopyt po úveroch pretrváva aj naďalej. Záujem o nehnuteľnosti podľa Poštovej banky zvyšuje fakt, že úrokové sadzby z úverov sú na historických minimách, čo láka ľudí ku kúpe. Ruku k dielu pridala aj nižšia ponuka cenovo dostupných nehnuteľností. Výrazný medziročný nárast cien nehnuteľností v treťom kvartáli bol čiastočne ovplyvnený aj bázickým efektom. V rovnakom období vlaňajška totiž ceny bývania svoje medziročné tempo spomalili a medzikvartálne dokonca klesli (o 0,1 %). 

V treťom kvartáli oproti druhému štvrťroku nás meter štvorcový nehnuteľnosti vychádza drahšie v priemere o 47 eur. Pri domoch sme si za meter štvorcový priplatili o 42 eur viac (o 3,5 %) ako v 2. štvrťroku. Pri bytoch cena v treťom štvrťroku kvartálne vzrástla o niečo viac, a to o 49 eur za meter štvorcový (o 2,7 %). Zdraželi hlavne veľkometrážne byty, a to predovšetkým 5 a viac izbové byty (o 110 eur za m2 ). Jednoizbáky a dvojizbáky išli nahor o 2,5 % (zhruba o 50 eur m2) a 3-izbové byty o 3,2 % (o 56 eur za m2). Najmenej vzrástli ceny práve pri 4-izbákoch, a to o 26 eur za m2 (o 1,5 %). Aj v medziročnom porovnaní nás nehnuteľnosti vychádzajú drahšie. Oproti 3. kvartálu 2018 sme si za meter štvorcový priplatili v priemere až 142 eur. Viac to pocítime pri kúpe bytu, kde priemerná cena za m2 je až o 176 eur vyššia (o 10,2 %) ako v treťom kvartáli vlaňajška. Aj tu išli najvýraznejšie nahor byty s väčším počtom izieb. Ceny 5 a viac izbových bytov zaznamenali nárast až o 367 eur za m2 (resp. o 22 %). Viac ako pred rokom nás vyšli aj 2, 3 a 4-izbáky, a to o 9 až 11 %. Pri jednoizbákoch bol cenový rast najnižší, o 7,3 %, čo predstavovalo o 144 eur za m 2 viac. V prípade domov cenový nárast nebol až taký výrazný a za meter štvorcový sme zaplatili „len“ o 76 eur viac ako v rovnakom období vlaňajška.

Najdrahšie nehnuteľnosti sú v Bratislave a jej okolí, kde sa cena nachádza až na úrovni 2.148 eur za m2 , teda je viac ako dvojnásobná v porovnaní s ostatnými slovenskými regiónmi. Najlacnejšie nehnuteľnosti nájdeme v banskobystrickom regióne (825 eur za m2), nasleduje Nitriansky, Trenčiansky kraj (menej než 1.000 eur za m2). V kvartálnom porovnaní ceny najvýraznejšie vzrástli v Žilinskom kraji (o 4,6 %, resp. o 51 eur za m2) a v Bratislavskom kraji (o 76 eur za m2 , nárast o 3,7 %). Najvýznamnejší pokles cien zaznamenal banskobystrický región (o -18 eur za m2, -2,1 %). Medziročne zdraželi nehnuteľnosti najviac v Bratislavskom kraji, a to až o 198 eur za meter štvorcový, čo bol nárast o 10,2 %. Výrazne nahor oproti rovnakému obdobiu vlaňajška išli aj ceny v žilinskom a prešovskom regióne, kde percentuálny nárast predstavoval 20 %. K medziročnému poklesu cien došlo jedine v košickom regióne.