utorok 12. novembra 2019

Radíme: Ako sa udržať fit, v zdraví a psychickej pohode

Súčasná doba je pre väčšinu ľudí stresová. Na jednotlivca sú kladené vysoké nároky – musí byť výkonný v práci, aktívny v rodine, akčný vo voľnom čase, zároveň vyzerať dobre a byť pozitívne naladený. Ako to však stíhať? Ako si udržiavať zdravú váhu bez drastických diét a byť pritom v psychickej pohode?

Prevažne máme sedavé zamestnanie, často bojujeme so šibeničnými termínmi a pracovným tlakom. Takýto stres nezriedka zajedáme, presúvame sa väčšinou len autom a vo voľnom čase, ktorý údajne nikdy nemáme, hľadíme do mobilov. Dlhodobý stres však predstavuje psychickú záťaž a tá zasa zvyšuje riziko vzniku zdravotných problémov, vrátane cukrovky, obezity, srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny či oslabenia imunity. „Aktivít, ktoré pomáhajú odbúrať stres je niekoľko: šport, hudba, umenie, kultúra, meditácie, joga, terapia, domáci maznáčikovia, prechádzky atď. Každý by si mal nájsť to svoje, dôležité však je zaradiť čas na zrelaxovanie mysle do denného programu. Fyzická aktivita je jednou z najpopulárnejších metód odbúravania stresu vhodná pre všetky vekové kategórie“, hovorí športová psychologička MSc. Veronika Blašková. Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dospelým vo veku 18 - 64 rokov vykonávať najmenej 150 minút aeróbnej fyzickej aktivity so strednou intenzitou počas celého týždňa, alebo najmenej 75 minút aeróbnej fyzickej aktivity s vysokou intenzitou počas celého týždňa, alebo rovnocennú kombináciu aktivity so strednou a intenzívnou intenzitou. Ľudskou rečou povedané, nájdite si minimálne 20 - 30 minút denne na aktívny pohyb a môžete sa tak bez problémov udržiavať fit, posilňovať zdravie aj kondíciu a mať celkovo viac (pozitívnej) energie.

Internet je plný najrôznejších diét a odporúčaní, ako schudnúť, či si udržať zdravú váhu. Recept je pritom veľmi jednoduchý – potrebujete denne spáliť viac energie, ako prijmete. Na to je nevyhnutné zaradiť do života šport. Nemusí to znamenať hodinu a pol v posilňovni, ale napríklad rozhodnutie chodiť do práce pravidelne na bicykli, vedomé chodenie po schodoch, keď si potrebujete vyvetrať hlavu, ranná joga, ktorá vás nabudí do dňa či rezká prechádzka do vzdialenejších potravín. Skúste hoci obyčajnú chôdzu – prechádzku, čomu sa v dnešnom modernom svete hovorí zbieranie krokov. Choďte do práce pešo (ak vám to vzdialenosť nedovoľuje, skúste vystúpiť z dopravného prostriedku o 2 zastávky skôr), alebo začnite chodiť po schodoch a vyhnite sa výťahu.