streda 13. novembra 2019

EU: Stáže na počesť Jána Kuciaka

Európsky parlament (EP) začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Európsky parlament sa zaviazal pripomínať si pamiatku novinárov, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania. Generálne riaditeľstvo EP pre komunikáciu a jeho Riaditeľstvo pre médiá preto v nadväznosti na rozhodnutie Predsedníctva EP z januára 2019 venuje niekoľko miest v rámci takzvaných Schumanových stáží pamiatke novinára Jána Kuciaka, ktorý bol zavraždený vo februári 2018.

Zmena sa dotkne približne troch desiatok stážistov, ktorí do Európskeho parlamentu nastúpia po 1. marci 2020 na obdobie piatich mesiacov. Prihlášky na tento turnus môžu záujemcovia podávať do 30. novembra 2019. Cieľom stáží Roberta Schumana je prispievať k európskemu vzdelávaniu a odbornej príprave občanov Európskej únie a umožniť im nahliadnuť do činnosti Európskeho parlamentu. Každý rok sa o stáž v EP uchádza 21.000 záujemcov, vybraných je 900 z nich.