štvrtok 5. decembra 2019

EU: Zdravotné profily krajín

Európska komisia (EK) uverejnila správy, ktoré opisujú profil systémov zdravotníctva v 30 krajinách. Zdravotné profily krajín sa vydávajú spolu so sprievodnou správou, ktorá poukazuje na niektoré z najvýznamnejších trendov transformácie systémov zdravotníctva a uvádza kľúčové závery vyplývajúce z profilov.

Zdravotné profily krajín zahŕňajú podrobnú analýzu systémov zdravotníctva, pričom sa zameriavajú na zdravie obyvateľov a významné rizikové faktory, ako aj na efektívnosť, dostupnosť a odolnosť systémov zdravotníctva v jednotlivých členských štátoch Európskej únie (EÚ). Jasne odzrkadľujú spoločné ciele všetkých členských štátov a poukazujú na oblasti, v ktorých by EK mohla potenciálne podporovať vzájomné učenie sa a výmenu osvedčených postupov.

V sprievodnej správe sú uvedené niektoré z najvýznamnejších trendov transformácie systémov zdravotníctva:
- Jednou z najväčších hrozieb v oblasti verejného zdravia v celej Európe je váhavosť v očkovaní. Možným riešením je zlepšenie informovanosti v oblasti zdravia, boj proti dezinformáciám a aktívne zapojenie zdravotníckych pracovníkov.
- Digitálna transformácia podpory zdravia a prevencie ochorení môže mať víťazov i porazených. Ľudia, ktorí by z mobilných zdravotníckych aplikácií a ďalších podobných digitálnych nástrojov mali najväčší osoh, budú s najväčšou pravdepodobnosťou tými, ktorí k nim nebudú mať ľahký prístup.
- Nedostatočná dostupnosť zdravotnej starostlivosti je v EÚ stále bežnou realitou. Pri meraní prístupu k zdravotnej starostlivosti a mnohých prekážok, ktoré v ňom bránia, treba brať do úvahy klinické potreby, ale aj sociálno-ekonomické charakteristiky pacientov.
- Veľký potenciál, pokiaľ ide o zvýšenie odolnosti systémov zdravotníctva, vykazujú inovácie týkajúce sa kombinácie zručností zdravotníckeho personálu. V celej EÚ možno nájsť sľubné príklady presunu úloh medzi zdravotníckymi pracovníkmi, najmä pokiaľ ide o posilnenie úlohy zdravotných sestier a farmaceutov.
- Veľké možnosti, pokiaľ ide o spoluprácu členských štátov pri zaisťovaní bezpečnej, účinnej a dostupnej liečby, sa črtajú v oblasti životného cyklu liekov, čo zahŕňa všetko od racionálneho vynakladania prostriedkov až po zodpovedné predpisovanie liekov.