piatok 6. decembra 2019

Trend: Zneužívanie údajov a sofistikovanejšie útoky

Výskumní analytici z Kaspersky zverejnili svoje vízie na rok 2020 týkajúce sa pokročilých dlhodobo trvajúcich hrozieb (Advanced Persistent Threats/APT) v kybernetickom priestore a poukázali na to, ako sa zmení taktika cielených útokov v nasledujúcich mesiacoch. Prognózy vznikli vďaka výskumno-analytickým službám spoločnosti pre hrozby z celého sveta.

Celkový trend podľa expertov naznačuje, že hrozby budú čoraz viac sofistikované, cielenejšie a budú sa diverzifikovať pod vplyvom vonkajších faktorov, akými sú rozvoj a šírenie strojového učenia, technológie na rozvoj deepfake videí alebo sa budú týkať napätia v obchodných vzťahoch medzi Áziou a Európou. Predpovede boli vytvorené na základe zmien, ktoré zaznamenal Globálny výskumný a analytický tím spoločnosti v roku 2019 s cieľom poskytnúť komunite pôsobiacej v oblasti kybernetickej bezpečnosti niektoré dôležité usmernenia a poznatky. Tie, spolu s celým radom predpovedí priemyselného a technologického ohrozenia, môžu pomôcť odvetviu pripraviť sa na výzvy, ktorým sa bude čeliť v nasledujúcich 12 mesiacoch.

„Budúcnosť ponúka veľa možností, preto je pravdepodobné, že sa budú diať aj veci, ktoré nie sú súčasťou našich predpovedí. Rozsah a zložitosť prostredí, v ktorých sa útoky odohrávajú ponúka veľa príležitostí. Navyše, žiadny tím pre výskum hrozieb nevidí celé operácie útočníkov pokročilých mobilných hrozieb (APT). Budeme sa naďalej snažiť predvídať činnosti skupín kyberzločincov pracujúcich s APT, porozumieť metódam, ktoré používajú, a zároveň budeme poskytovať informácie o ich útokoch a následných dopadoch", skonštatoval Miroslav Kořen.