streda 4. decembra 2019

Výzva: Správca zálohového systému

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na prihlásenie sa do výberu správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Prihlášky môžu záujemcova predkladať v listinnej aj elektronickej forme do 7. januára 2020. 

Správca zálohového systému bude zodpovedať za organizačné aj technické riešenie zálohového systému na území Slovenska. Podľa zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje musí byť systém nastavený tak, aby dokázal vyzbierať 77 % plastových fliaš do roku 2024 a 90 % do roku 2027. Správcom systému môže byť podľa zákona právnická osoba združujúca výrobcov obalov, alebo konzorcium takýchto právnických osôb. Správca najmä koordinuje fungovanie zálohového systému a systému jeho financovania a plní koordinačné úlohy spojené so zúčtovaním zálohov.

Záujemca musí predložiť organizačný plán zálohového systému, spôsob jeho financovania, plán dosahovania cieľov návratnosti zálohovaných jednorazových nápojových obalov, schémy budúcich zmluvných vzťahov medzi správcom, výrobcom obalov a distribútorom obalov, ale aj napríklad plán vzdelávacích a propagačných aktivít. „Správca však bude mať voľnú ruku v tom, či bude každý deň autom obchádzať každú predajňu alebo postaví zberné miesta na parkoviskách. Musí však dbať na dostatočný komfort pre občanov. Tak, aby ľudia boli motivovaní tieto obaly odovzdať a neskončili pohodené v prírode alebo v riekach“, doplnil minister László Sólymos.

Po preskúmaní obsahu jednotlivých prihlášok a ich odbornom vyhodnotení sa uskutoční ústna časť výberového konania. Po ukončení výberu správcu zálohového systému, musí správca realizovať všetky kroky tak, aby reflektovali predložené informácie v rámci výberu správcu a súčasne, ktorých výsledkom bude funkčný systém. Spustenie zálohového systému na jednorazové nápojové obaly je nastavené od 1. januára 2022. Bližšie informácie je možné získať na webe ministerstva, prípadne záujemcovia môžu adresovať otázky výhradne na e-mail: zalohovanie@enviro.gov.sk.