štvrtok 19. marca 2020

Novinka: Aplikácia upozorní na COVID-19

Už aj na Slovensku je dostupná aplikácia zameraná na COVID-19. Používateľov podporuje v dodržiavaní karantény a zároveň ich informuje, ak sa ocitnú v blízkosti registrovanej infekcie (do 50m).

Dokonca im oznámi stretnutia s infekciou aj spätne (z posledného obdobia), ak sa vyskytli v blízkosti osoby s pozitívnymi testami na COVID-19. Používatelia si môžu aj priamo z aplikácie vybrať možnosť otestovať sa na COVID-19 a zároveň do nej naspäť dostanú informáciu o výsledku, bez potreby niekam volať či chodiť. V prípade, že anonymný identifikátor bude referenčným centrom / laboratóriom / lekárom označený ako pozitívny, automaticky upozorní ostatných, ktorí s ním boli v blízkosti za posledné obdobie, samozrejme anonymne. Ich stretnutia na mapách sa zobrazia ako rizikové, čiže aplikácia umožňuje okamžite reagovať na nekontrolovateľné šírenie infekcie predovšetkým aspymptomatickými bacilonosičmi.

Aplikácia nesleduje používateľa, ako sme zvyknutí. Zaznamenáva výlučne stretnutia (miesto a čas) s inými, rovnako anonymnými aplikáciami. Ak sa ukáže jedno alebo viac z týchto stretnutí ako stretnutie s infikovaným, upozorní na to. Nesleduje, a pokiaľ sami nezadáte, tak ani nepozná meno vlastníka alebo číslo jeho mobilného telefónu a nemožno ju použiť na vyhľadanie osoby. Bola vyvíjaná ako GDPR compliant a na registráciu, aby sa predišlo rôznym zneužitiam záškodníkov, požaduje e-mail, na ktorý je zaslané potvrdenie. 

Podobné aplikácie fungujú už v Izraeli, USA (CDC) aj Nemecku. Slovenská aplikácia sa vyvíja v úzkej spolupráci lekárov v rámci zdravotníckeho fóra na Facebooku, ktoré združuje takmer 5.000 zdravotníkov. Aplikácia nezohľadňuje žiadne iné záujmy než hlavnú prioritu v tomto čase - zastavenie šírenia vírusu COVID-19. Prevádzkovateľom je občianske združenie.