utorok 17. marca 2020

On-line: Koronavírus COVID-19 - aktualizované

Na novej webstránke pripravilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) informácie o vývoji ochorenia ako aj prijatých opatreniach. Nájdete tu tiež aktuálne grafy znázorňujúce vývoj celkového počtu potvrdených prípadov po dňoch, aj vývoj celkového počtu odobratých vzoriek na dennej báze.

Okrem základných informácií o víruse COVID-19, príznakoch ochorenia, preventívnych aj protiepidemických opatreniach ponúka stránka virus-korona.sk informácie o aktuálne platných nariadeniach štátu a inštitúcií. Dôležitou súčasťou sú aj často kladené otázky a odpovede vybrané na reálnom základe najčastejších otázok smerovaných na infolinku NCZI.

Prehľadne sú spracované pokyny pre občana a tiež pokyny pre lekárov. Občan sa dozvie informácie o je karanténe, kedy v nej ostať, ako sa má zachovať v rôznych situáciách. Získa odpovede aj na to, či sa môže nakaziť od zvieraťa, čo hrozí tehotným ženám a či pomáha preventívne pitie roztoku s chlórom. Lekári si môžu overiť, či postupujú správne pri podozrení na COVID-19.

NCZI tiež rozšírilo služby infolinky 0800 221 234, s Call Centrom dobrovoľne spolupracuje cca 200 študentov lekárskej fakulty, ktorí komunikujú aj v anglickom jazyku.

Úrad vlády SR upozornil na aktualizované informačné spoty o koronavíruse, ktoré sú dispozícii na ďalšej webstránke korona.gov.sk.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR rozšírilo svoju podstránku ku novému koronavírusu, kde budú v prehľadnej tabuľkovej forme spracované a priebežne aktualizované informácie o hraničných režimoch jednotlivých krajín: www.mzv.sk/cestovanie/covid19/obmedzenia-na-hraniciach.