pondelok 30. marca 2020

On-line: G Suite pre vzdelávanie

Google sprístupnil špeciálnu webstránku growwithgoogle.sk/preskoly pre slovenské školy a vzdelávacie inštitúcie. Poskytuje informácie, ako je možné prostredníctvom bezplatných nástrojov začať vyučovať a komunikovať so žiakmi a študentmi na diaľku.
 
Bezplatná služba G Suite pre vzdelávanie obsahuje súbor 11 nástrojov, vrátane Učebne Google. Táto služba je vhodná pre základné, stredné aj vysoké školy a na jej používanie stačí počítač či smartfón s pripojením k internetu. Školy musia len preukázať, že majú neziskový štatút a sú uznané štátom. Nástroje dostupné v rámci služby umožňujú zadávať žiakom a študentom úlohy, ich kontrolu a známkovanie, umožňujú tiež spoluprácu na tabuľkách a prezentáciách a v neposlednom rade aj komunikáciu so žiakmi a študentmi prostredníctvom videokonferenčných hovorov, chatu alebo emailu.

Kompletný balík služieb G Suite pre vzdelávanie je pre školy dostupný úplne zadarmo pre neobmedzený počet študentov, pričom zahŕňa aj videohovory a zdieľané súbory. Táto platforma je k dispozícii celosvetovo a je lokalizovaná aj do slovenčiny. Funguje kompletne on-line vo webovom prehliadači. Na jej využívanie na počítači nie sú nutné žiadne zložité inštalácie a takisto funguje aj na mobiloch s operačnými systémami Android aj iOS.

Možnosti G Suite pre vzdelávanie:
*Spojiť sa so žiakmi prostredníctvom emailu, chatu alebo videokonferencie.
*Vytvárať virtuálne triedy, zadávať úlohy a testy, odovzdávať výučbové materiály.
*Spolupracovať na dokumentoch, tabuľkách a prezentáciách v reálnom čase, hodnotiť a známkovať.
*Vytvárať zoznamy úloh, zasielať upozornenia, zvolávať virtuálne stretnutia.

O bezplatný balík môžu požiadať:
- školy, ktoré preukážu, že nie sú prevádzkované za účelom zisku,
- školy evidované v sieti škôl a školských zariadení prvého a druhého stupňa ako aj stredné školy,
- formálne akreditované vysoké školy.