piatok 3. apríla 2020

Aktuálne: Slováci budú cez víkend hackovať koronakrízu

Slovensko sa cez víkend 3. – 5. apríla 2020 zapája do globálneho boja proti pandémii COVID-19 aj na špeciálnom virtuálnom podujatí Hack the Crisis Slovakia. 

Podujatie bude prebiehať 48 hodín cez stránku hackthecrisis.sk. Platforma aktuálne zbiera konkrétne výzvy od ľudí a inštitúcií a hľadá tiež odborníkov. Riešitelia spolu s mentormi počas 48 hodín prídu s konkrétnymi nápadmi na riešenie. Všetci účastníci sa budú môcť zapojiť do globálneho Hackathonu a najlepšie riešenia sa budú môcť zúčastniť medzinárodného 6-týždňového akcelerátora. V ňom môžu pre svoj nápad vyvinúť prototyp, získať investora a globálny dosah. Úvodný webinár sa spustí v piatok 3. apríla o 17:00, avšak ďalší záujemcovia sa môžu pridať aj počas hackathonu. Výsledky budú jednotlivé pracovné skupiny prezentovať v nedeľu o 18:00.

Možnosť zapojiť sa majú nielen technologickí ľudia, ale hocikto s nápadom a chuťou riešiť problémy – od developerov, manažérov, dizajnérov, medikov, sociálnych pracovníkov až po inžinierov alebo účtovníkov. Celá komunikácia prebieha on-line, čiže aj samotný hackathon. Na hackthecrisis.sk môžu záujemcovia predložiť návrh problému, zaregistrovať sa ako účastník (riešiteľ problému), prihlásiť sa ako mentor či sponzor.

Problémy sa budú riešiť v štyroch oblastiach:
Výzva 1: Pomôž zdravotníctvu
Odborný garant: Martin Smatana, riaditeľ Inštitútu zdravotníckej politiky pri MZ SR
Výzva 2: Pomôž mestám
Odborná garantka: Petra Dzurovčinová, Chief Innovation Officer, Bratislava – hlavné mesto SR
Výzva 3: Pomôž ekonomike
Garant bude upresnený
Výzva 4: Pomôž komunitám
Garant bude upresnený
Celý Hackathon sa bude odohrávať cez aplikáciu Slack, na ktorú sa môžu účastníci pripojiť.