štvrtok 1. októbra 2020

5G: V Európe na čele Švajčiarsko

Nový prieskum spoločnosti Omdia Global 5G Progress Update z roku 2020 hodnotil pokrok v zavádzaní 5G na základe spustenia operátorom, pokrytia siete, využívania predplatiteľov, dostupnosti spektra 5G a regulačného ekosystému pre 22 krajín. 

Na základe týchto faktorov sa Južná Kórea - rovnako ako v ére 4G - etablovala za popredného lídra na trhu v oblasti zavádzania technológií 5G a za ňou nasledujú Švajčiarsko a Kuvajt. Kórea je na čele s adopciou, ktorá na konci marca dosiahla 5,88 milióna; asi desať percent bezdrôtových služieb na trhu. Ďalšie trhy, ktoré zaznamenali zlepšenie, boli Čína, Japonsko a Kanada po zavedení poskytovateľmi služieb.

Vo Švajčiarsku dosiahli pokrok spoločnosti Sunrise a Swisscom. V marci bolo 426 miest a obcí, v ktorých mala Sunrise viac ako 80 % pokrytie 5G populáciou, a to sa v máji 2020 rozrástlo na 535 lokalít. Swisscom dosiahol cieľ 90 % pokrytia sieťou „5G-Wide“, aj keď dostupnosť zariadení bola obmedzená. Aj britská vláda čoraz viac vníma 5G ako prostriedok na zabezpečenie celonárodného gigabitového pokrytia. Vláda Spojeného kráľovstva označila 5G za kľúčovú technológiu, ktorá má pomôcť pri dosahovaní ich cieľov pri poskytovaní celonárodného gigabitového širokopásmového pripojenia do roku 2025. Balíček digitálnej konektivity vlády Spojeného kráľovstva vo výške 1,1 miliardy GBP, vrátane investičného fondu pre digitálnu infraštruktúru vo výške 400 miliónov GBP, podporí investície do nových pevných a mobilných sietí prostredníctvom programov, ako je napríklad program 5G Testbeds and Trials Program.

Hlavný analytik OMDIA Stephen Myers uviedol: „Európa sa neustále usiluje o zavedenie 5G, ale práve teraz sú na čele Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo - hoci stabilný pokrok dosiahli aj trhy ako Nemecko a Fínsko. Napriek COVID sa regulačné orgány snažia posunúť vpred prideľovanie 5G spektra a operátori pripravujú svoje spustenia 5G a rozširujú pokrytie siete v tých krajinách, kde už 5G spustili.“