štvrtok 26. novembra 2020

Deloitte Technology Fast 50: Úspešné aj slovenské firmy

V známom rebríčku Deloitte Technology Fast 50 v strednej Európe sa darilo slovenským spoločnostiam aj v aktuálnom 21. ročníku. Najlepšie zo slovenských spoločností sa umiestnila spoločnosť, ktorá ponúka nástroj na efektívnu spoluprácu pri tvorbe obsahu a reklám na sociálne médiá. S priemerným tempom rastu 1.536 % za obdobie 2016 až 2019 uzatvára desiatku najúspešnejších spoločností v rebríčku. 

V širokej konkurencii uspela aj spoločnosť zameraná na zvyšovanie príjmov z mobilných hier, ktorá sa umiestnila na 14. mieste s rastom 1.306 %. V špeciálnej kategórii Rising Stars, orientovanej na mladé a rýchlorastúce spoločnosti s technologickým zameraním, sa na 13. mieste umiestnila slovenská spoločnosť poskytujúca komplexné expanzné služby v oblasti e-commerce. Oproti predošlým ročníkom sa rebríček rozrástol o špeciálnu kategóriu Impact Stars, v ktorej sa oceňujú spoločnosti s pozitívnym vplyvom na podnikateľské prostredie, spoločnosť, životné prostredie, diverzitu alebo oblasť inovácií. V tejto kategórii uspeli hneď tri slovenské spoločnosti. Softvérová spoločnosť, ktorá pomáha klientom vytvárať softvérové riešenia a digitálne produkty, ako aj spoločnosť, ktorá ponúka AI riešenie pre samoúdržbu priemyselných robotov. Trojicu ocenených uzatvára spoločnosť, ktorá revolučne mení spôsob manažovania odpadu.

Do Deloitte Technology Fast 50 v strednej Európe sa majú možnosť zapojiť spoločnosti z Albánska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Českej republiky, Čiernej Hory, Estónska, Chorvátska, Kosova, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Moldavska, Poľska, Rumunska, Severného Macedónska, Slovenska, Slovinska a Srbska. V aktuálnom rebríčku sa umiestnilo 42 nových spoločností, čo potvrdzuje silný inovatívny a kreatívny potenciál regiónu. Už tradične dominovali spoločnosti z Českej republiky a Poľska. Prvé miesto obsadila poľská spoločnosť s priemerným tempom rastu za obdobie 2016 až 2019 vo výške 9.077 %, ktorá umožňuje spoločnostiam vytvoriť a objednať požadovaný obal s minimálnym vplyvom na životné prostredie. Druhou v poradí je spoločnosť z Českej republiky s tempom rastu 8.427 %. Ide o doručovaciu službu založenú na technológiách, ktorá sa špecializuje na koncové doručovanie. Aj v kategórii Rising Stars rovnako dominovali spoločnosti z Českej republiky a Poľska. Prvenstvo získala spoločnosť poskytujúca služby sektoru fintech z Českej republiky s tempom rastu 2.356 %. Spoločnosť vytvorila on-line školiacu platformu FTMO pre obchodníkov na finančných trhoch.