streda 25. novembra 2020

Radíme: Alternatíva ku končiacej bezplatnej verzii Google Photos

Spoločnosť Google minulý týždeň oznámila ukončenie podpory neobmedzeného bezplatného úložiska v rámci služby Google Photos. Od 1.6.2021 sa všetky fotky počítajú do kapacity 15 GB v rámci základného balíka služieb Google, kam sa započítava aj kapacita Gmail a Google Drive. 

Platená verzia služby Google Photos môže pri používateľoch s množstvom gigabajtov fotiek viesť k ročným poplatkom na úrovni takmer 100 eur. Podľa odhadov sa toto opatrenie dotkne viac ako miliardy používateľov. Existuje síce viacero alternatívnych služieb na ukladanie multimédií (OneDrive, Amazon Drive, Dropbox, iCloud a ďalšie), žiadna z nich však neponúka v základnom bezplatnom balíku viac ako 15 GB priestoru. A používatelia, ktorí aktívne pracujú s fotografiami vedia, že 15 GB je v dnešnej dobe málo – veď priemerný smartfón už ponúka vyššiu úložnú kapacitu.

Riešením vzniknutej situácie môže byť sieťové úložisko Synology NAS, ktoré umožňuje spravovať niekoľko terabajtov (tisícov gigabajtov) fotografií, multimédií či pracovných súborov, pričom máte svoje dáta uložené u seba a získate ďalšie služby automatického zálohovania, mediálneho, webového či emailového servera, zdieľania a streamovania obsahu ako aj vlastného fotoalbumu v aplikácii. Ponúkne automatickú organizáciu fotografií, ktoré si môžete triediť vďaka umelej inteligencii podľa tvárí, miest či dokonca objektov na fotografiách. Môžete ich vkladať do albumov a zároveň zobrazovať chronologicky. Dokáže tiež automaticky vyrovnať zle natočené fotografie a neobmedzuje kvalitu fotiek na rozdiel od viacerých on-line služieb.