štvrtok 5. augusta 2021

Nehnuteľnosti: Opäť rast cien

V 2. štvrťroku 2021 sa ponukové ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku zvýšili oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 6,4 %. Najvýraznejší rast bol v Bratislavskom a Trenčianskom kraji, v Košiciach naopak nastala mierna korekcia cien. Podľa analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu NBS dostupnosť bývania vo väčšine krajov klesla len mierne, predpokladaný rast miezd do istej miery vykompenzuje zvýšené ceny bývania. Vyššiu aktivitu na realitnom trhu potvrdzuje aj vývoj úverov na bývanie. Medzikvartálne tempo rastu ponukových cien nehnuteľností na bývanie dočasne zrýchlilo na 6,4 %.
 

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sú ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku vyššie o 18,6 %. Výraznejšie rástli ceny rodinných domov. Priemerná cena rezidenčných nehnuteľností vzrástla v 2. štvrťroku o takmer 123 EUR/m2, čím dosiahla úroveň 2052 EUR/m2. K celkovému cenovému rastu jednoznačne najviac prispel Bratislavský kraj. Jediným krajom s negatívnym príspevkom k cenovému rozdielu je Košický kraj. Podobne ako na začiatku roku má rast cien rodinných domov výraznejší vplyv na priemernú cenu než rast cien bytov. Priemerná cena bytov sa v 2. štvrťroku 2021 zvýšila o 119 EUR/m2 na 2298 EUR/m2. V porovnaní s minulým štvrťrokom ide o rast 5,5 % (medziročne 13,5 %), pričom rýchlejší rast zaznamenali všetky typy bytov. Priemerná cena domov dosahuje úroveň 1580 EUR/m2, čo predstavuje medzištvrťročný nárast o 7,4 % (medziročne 21,9 %). 

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku rástli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom najrýchlejšie v Bratislavskom kraji (8,1 %). Výraznejší nárast sledujeme aj v Trenčianskom kraji (6,4 %), pokles naopak v Košickom kraji (-4 %). V medziročnom porovnaní sú všetky kraje v kladných číslach, najväčší naakumulovaný cenový rozdiel oproti minulému roku vidieť v Banskobystrickom kraji (25,6 %). Ceny bytov rástli medzištvrťročne najrýchlejšie v Trenčianskom kraji (7,3 %), na cenovom rozdiele sa podieľal najviac samotný okres Trenčín. Najvyšší rast cien domov zaznamenal Banskobystrický kraj (11 %), najviac k nemu prispel vývoj v okrese Banská Bystrica.