piatok 8. júla 2022

Oči: Mýty a pravdy o zraku

UV žiarenie je škodlivé aj pre naše oči, ktoré je preto potrebné si chrániť slnečnými okuliarmi. Pri ich výbere by sme sa mali predovšetkým zamerať na kvalitu UV filtra (400 nanometrov), cez ktorý nedochádza k prepúšťaniu škodlivého ultrafialového svetla rizikovej vlnovej dĺžky. Stopercentnú ochranu pred UV žiarením môžu poskytnúť aj okuliare so svetlými sklami, ale je lepšie si obstarať jedny drahšie vyrobené z odolnejších materiálov.

„Pri výbere okuliarov je dôležitá aj správna priepustnosť svetla slnečných skiel, ktorá sa označuje číslami od 0 po 4. Názor, že čím tmavšie okuliare, tým lepšia ochrana pred žiarením, je nesprávny. Aj číre dioptrické sklá môžu obsahovať UV filter a naše oko chrániť”, vysvetľuje očná lekárka MUDr. Adriána Smorádková. Kategória okuliarov s číslom 0 má bezfarebný alebo veľmi svetlý filter a prepúšťa takmer všetko žiarenie. Kategória 1 má svetlý filter a prepustí od 43 do 80% žiarenia, kategória 2 so stredne tmavým filtrom prepustí 18 – 43% žiarenia, do kategórie 3 patria okuliare s tmavým filtrom, ktorý prepustí 8 až 18% viditeľného žiarenia a je vhodný na bežné nosenie a k moru. Kategória 4 s veľmi tmavým filtrom je ideálna napríklad pre horolezcov alebo ľudí, ktorí trávia väčšinu času na mori a ich zrak je dlhodobo vystavený silnému slnečnému žiareniu. Sklá s veľmi tmavým filtrom prepustia len 3 až 8% žiarenia a nie sú vhodné na šoférovanie, pretože skresľujú vnímanie farieb a línií.

V letných mesiacoch je vhodnejšie striedať šošovky s okuliarmi, aby si oči počas horúčav oddýchli a rohovka mala dostatok kyslíka. Pri pobyte vo vode by sme šošovky mali odložiť úplne, ináč hrozí riziko infekcií: Vo vode prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne a akantaméby. Mikroorganizmy sa vďaka kontaktnej šošovke lepšie prisajú na oko a môžu vyvolať vážne zápaly rohovky spojené s bolesťami, svetloplachosťou, začervenaním, slzením, vredmi rohovky a v ťažkých prípadoch môžu spôsobiť dokonca i slepotu. Ak už s nimi predsa len plánujete plávať, ideálne je, ak zvolíte jednorazové šošovky, ktoré po doplávaní vyberiete z oka a zahodíte.

Pri operáciách očí v letných mesiacoch je dôležité, aby bola zvolená správna laserová metóda. „V lete sú ideálne tie, pri ktorých očný chirurg odstraňuje mínusové dioptrie femtosekundovým laserom. Večer, v deň zákroku, môže pacient normálne fungovať, o sedem dní po operácii opäť športovať a približne po desiatich dňoch si už užívať leto so všetkým, čo patrí k letným radostiam – so športom aj plávaním”, vysvetľuje MUDr. Adriána Smorádková.