streda 3. augusta 2022

Káva: Počas tehotenstva?

Väčšina slovenských žien pije kávu aj počas tehotenstva. Hlavným dôvodom pritom nie sú povzbudzujúce účinky kofeínu, ale že ženy milujú chuť kávy (71 %) a jej pitie považujú za príjemný rituál a chvíľku oddychu (70 %). Vyplýva to z výsledkov prieskumu Káva v tehotenstve, ktorý sa v prvej polovici roka 2022 zrealizoval na vzorke vyše 8.000 tehotných a dojčiacich žien z regiónu strednej Európy.

Podľa prieskumu (2.549 žien zo Slovenska, najväčšiu skupinu tvorili tehotné ženy vo veku 29 až 38 rokov) si takmer dve tretiny Sloveniek myslia, že počas tehotenstva a dojčenia je vhodné príjem kofeínu obmedziť a až 70% uvádza ako bezpečnú hranicu iba 1 kávu denne. V praxi si však takmer polovica opýtaných dopraje denne 2 a viac káv.

Bezkofeínová káva je podľa prieskumu najčastejšou náhradou klasickej kávy, po ktorej tehotné ženy a dojčiace mamičky siahajú. A hoci z prieskumu vyplýva, že ženy pri jej výbere považujú za najdôležitejší faktor práve chuť, väčšina si bezkofeínovú kávu kupuje v supermarkete, v podobe kapsulovej alebo instantnej kávy. Prieskum ďalej odhalil, že väčšina žien nevie, akým spôsobom sa z kávovníkových zŕn odstraňuje kofeín, a to aj napriek tomu, že takmer polovica opýtaných považuje metódu dekofeinizácie za podstatnú.