streda 5. októbra 2022

EU: Univerzálna nabíjačka realitou

Do konca roka 2024 budú musieť byť všetky mobilné telefóny, tablety a digitálne fotoaparáty predávané v Európskej únii vybavené nabíjacím USB portom typu C. Na jar 2026 sa začne táto povinnosť vzťahovať aj na všetky notebooky. Ide o súčasť širšieho úsilia Európskej únie znížiť množstvo elektronického odpadu a motivovať spotrebiteľov k nákupu udržateľnejších výrobkov.


Po novom už spotrebitelia nebudú pri každej kúpe nového zariadenia potrebovať inú nabíjačku, pretože celú škálu malých a stredne veľkých prenosných elektronických zariadení budú môcť nabíjať rovnakou nabíjačkou. Bez ohľadu na výrobcu budú musieť byť všetky nové mobilné telefóny, tablety, digitálne fotoaparáty, slúchadlá a slúchadlá s mikrofónom, vreckové herné konzoly a prenosné reproduktory, elektronické čítačky, klávesnice, myši, prenosné navigačné systémy, slúchadlá do uší a notebooky, ktoré sa dobíjajú pomocou kábla a pracujú s výkonom do 100 W, vybavené USB portom typu C. Všetky zariadenia, ktoré podporujú rýchle nabíjanie, budú mať odteraz rovnakú rýchlosť nabíjania, čo používateľom umožní nabíjať svoje zariadenia akoukoľvek kompatibilnou nabíjačkou.

Keďže bezdrôtové nabíjanie je čoraz rozšírenejšie, Európska komisia bude musieť do konca roka 2024 harmonizovať požiadavky na interoperabilitu, aby sa predišlo negatívnemu vplyvu na spotrebiteľov a životné prostredie. Tým sa tiež eliminuje tzv. efekt uzamknutia zákazníka, keď sa spotrebiteľ stáva závislým od jedného výrobcu či odkázaným na určitého dodávateľa technológie. Na nových zariadeniach sa budú nachádzať špeciálne štítky, ktoré budú spotrebiteľov informovať o charakteristikách nabíjania, čo im umožní zistiť, či je ich nabíjačka kompatibilná s kupovaným zariadením. Kupujúci sa tak budú môcť informovane rozhodnúť, či si nové elektronické zariadenie kúpia s nabíjačkou alebo bez nej. Tieto zmeny povedú k častejšiemu opätovnému používaniu nabíjačiek a spotrebiteľom umožnia ušetriť ročne až 250 miliónov eur. To je suma, ktorú by inak minuli na nákup nabíjačiek, ktoré v skutočnosti nepotrebujú. Za zmienku stojí, že zlikvidované a nevyužité nabíjačky predstavujú približne 11 000 ton elektronického odpadu ročne.