streda 26. júla 2017

Aktuálne: Plytvanie potravinami
Podľa OSN sa až tretina všetkého jedla skazí, alebo sa vôbec neskonzumuje. Ovocie a zelenina sú pritom najčastejšie vyhodenými potravinami kvôli rýchlej strate čerstvosti a nedostatku umelých konzervačných látok.

Chladiace technológie dramaticky premenili vývoj spoločnosti, pretože chladničky umožnili ľuďom posun od agrárneho životného štýlu k životu v urbanistickom prostredí. Ale aj chladničky majú svoje limity. Náhle teplotné zmeny môžu spôsobiť pokazenie potravín, zvlášť ovocia a zeleniny, aj keď sú uložené v chladničke. Dnes sa tak zhruba 1,3 miliardy ton potravín vyhodí alebo znehodnotí, čo predstavuje hodnotu cca 680 miliárd dolárov vo vyspelých krajinách a 310 miliárd dolárov v krajinách rozvojových.

Pre maximálny účinok musia byť chladničky dobre chránené pred vonkajšími zmenami teplôt, aby udržiavali konštantnú teplotu. Zmeny vo vnútri majú totiž najväčší vplyv na trvanlivosť skladovaného jedla. Presvedčili sa o tom aj hudobníci z London Vegetable Orchestra (LVO). Netradičný orchester vytvára hraním na jedlé nástroje takzvanú zelenú symfóniu. Po využití chladničky s patentovanou technológiou invertorového lineárneho kompresora sa na ich nástrojoch počas týždňa neprejavila žiadna zmena zvuku.