piatok 28. júla 2017

Ransomvér: Až v 40% všetkých spamov  
Zašifrovanie firemných dát hrozí najviac z nevyžiadanej pošty, nemožno však podceniť ani web, USB pamäte a neaktualizované systémy. 

Podľa GFI Software je najčastejším spôsobom napadnutia podnikových počítačov ransomvérom nevyžiadaná pošta, ktorá je zodpovedná za takmer 60% ransomvérových infekcií. Napriek tomu by sa SMB spoločnosti mali sústreďovať aj na ochranu pred ďalšími útokmi prichádzajúcimi z webu, USB pamätí a prostredníctvom neaktualizovaných systémov.  

Zo súhrnných údajov vyplýva:
- 59% ransomvérových infekcií v roku 2016 prišlo do firiem prostredníctvom elektronickej pošty;
- 40% všetkých spamových emailov obsahovalo ransomvér;
- škody spôsobené ransomvérom vzrástli z 24 miliónov dolárov v roku 2015 na 1 miliardu dolárov v roku 2016;
- podľa údajov americkej National Cyber Security Alliance 60% malých firiem, ktoré sa stali obeťou vážneho kybernetického útoku, do 6 mesiacov skrachovalo.  

Hlavná pozornosť by teda mala byť venovaná filtrovaniu elektronickej pošty prichádzajúcej do podniku, kde hrozí najväčšie nebezpečenstvo, avšak podceniť sa nemôžu ani iné vektory útoku. Odborníci odporúčajú využívať špecializované automatizované nástroje na pravidelnú aktualizáciu, na sledovanie výmenných pamäťových médií a filtrovanie prístupu k potenciálne nebezpečným webovým stránkam.