utorok 12. decembra 2017

Upozorňujeme: Lactalis sťahuje výrobky kvôli salmonele

Francúzske úrady nariadili stiahnuť milióny výrobkov Lactalis pre obavy z kontaminácie baktériami salmonely. Dôvodom je ochorenie 26 dojčiat od 1. decembra 2017.

Podľa zoznamu, ktorý zverejnilo na internetovej stránke francúzske ministerstvo zdravotníctva, musí výrobca stiahnuť takmer 7.000 ton produktov vo viacerých krajinách sveta, vrátane Británie a Grécka v Európe, Maroka a Sudánu v Afrike, Peru v Južnej Amerike a Pakistanu, Bangladéša a Číny v Ázii. Preventívne sťahovanie produktov z trhu sa týka niekoľkých miliónov položiek vyrobených od polovice februára. Doterajších 26 prípadov infekcie bolo spojených s produktmi Picot SL, Pepti Junior 1, Milumel Bio 1 a Picot Riz. Zdrojom nákazy mohla byť v máji sušiareň jedného zo závodov na západe Francúzska. Spoločnosť už pristúpila k dezinfekcii a vyčisteniu tohto podozrivého ohniska.

Aféra v súvislosti s produktmi Lactalis vypukla začiatkom tohto mesiaca po tom, ako bola 20 dojčatám mladším ako šesť mesiacov diagnostikovaná infekcia salmonelou. Spoločnosť vtedy nariadila prvé stiahnutie produktov z trhu a po nových prípadoch infekcií ho na žiadosť francúzskych úradov rozšírila na ďalšie výrobky.