streda 16. mája 2018

Blockchain: Ako overiť šperky a diamanty

Podľa štúdie Consumer Goods Forum prichádza globálna ekonomika na falšovaných výrobkoch až o 250 miliárd dolárov ročne. Ročné náklady poisťovní spojené s podvodmi dosahujú iba na šperkárskom trhu až 2,5 miliardy dolárov. Aj preto firmy obchodujúce s diamantmi a šperkami hľadajú nové spôsoby, ako ich sledovať vo všetkých fázach dodávateľského reťazca – od bane na cenné kovy až k predajcovi. 

Vyššia transparentnosť by mohla všetkým stranám, vrátane spotrebiteľov, zabezpečiť prehľad o tom, kadiaľ sa šperky pohybujú a odkiaľ pochádzajú, aby sa zaručila ich kvalita a pravosť. Jednoduchší a bezpečnejší spôsob, ako tieto transakcie efektívne spravovať prináša blockchain. V transparentnom zdieľanom systéme sa vytvára trvalý reťazec záznamov o uskutočnených transakciách, vďaka ktorému môže ktorákoľvek zo strán tovar kdekoľvek na svete presne a rýchlo dohľadať. Prieskum IBV medzi 203 firmami z oblasti spotrebného tovaru zistil, že 18% všetkých firiem v tomto odbore už blockchain používa. Podľa respondentov priniesol najväčšiu zmenu práve v oblasti bezpečnosti a pravosti výrobkov.

Združenie popredných firiem na trhu so zlatom a diamantmi oznámilo spustenie prvej medziodborovej iniciatívy využívajúcej blockchain na sledovanie pôvodu hotových kusov šperkov. Firmy Asahi Refining (rafinácia drahých kovov), Helzberg Diamonds (americký predajca šperkov), LeachGarner (dodávateľ drahých kovov), The Richline Group (svetový výrobca šperkov) a UL (nezávislá kontrola vykonávaná treťou stranou) spúšťa iniciatívu TrustChain, ktorá na jednej platforme zaisťuje digitálne overenie, kontrolu fyzického výrobku aj procesu výroby a dohľad tretej strany. Iniciatíva už takto v blockchainovej sieti zabezpečila stopercentné sledovanie šiestich modelov diamantových a zlatých zásnubných prsteňov.