streda 3. apríla 2019

Aktuálne: Nie sme spokojní so svojím zárobkom

Väčšina Slovákov nie je spokojná so svojím zárobkom a do ideálneho platu im chýba sto a viac eur. Priemerná nominálna mzda za minulý rok prekročila tisíceurovú hranicu, nominálne vzrástla o 6,2 % a predstavovala 1.013 eur. 

Priemerná mzda síce narástla, ale plat nad tisíc eur má iba 39 % Slovákov. Väčšina, 61 % ekonomicky aktívneho obyvateľstva, dostáva výplatu s trojmiestnou sumou. Navyše, Slovensko je v rámci EÚ stále na chvoste. Menej v priemere zarábajú už len v šiestich krajinách (Poľsko, Lotyšsko, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko). Najvyššiu priemernú mzdu, ktorá prekračuje hranicu 4.000 eur, majú v Luxembursku, Dánsku a v Holandsku. 

Podľa prieskumu Poštovej banky by sme chceli zarábať v priemere aspoň o 100 eur viac ako je priemerná mesačná mzda za rok 2018. Ideálny príjem Slovákov je 1.129 eur. Pritom predstava o plate, ktorý by priniesol pocit spokojnosti, je u mužov o 200 eur vyššia ako u žien. Aj pri otázke ideálneho príjmu sa otvárajú pomyselné nožnice. Platí, že tí najchudobnejší chcú málo a tí najbohatší, naopak, najviac. Tí, ktorí zarábajú do 600 eur, by boli spokojní aj so zárobkom hraničiacim s tisíckou. A tým, ktorí si každý mesiac tisícku zarobia, tisícka nestačí, potrebovali by aspoň 1500 eur.
 
Predstavy o ideálnom príjme sa líšia aj regionálne. Košičania a obyvatelia Banskobystrického kraja by sa v priemere uspokojili aj so mzdou do 1.000 eur, všetci ostatní by chceli zarábať viac. Medzi najnáročnejších v tomto smere patria Bratislavčania. K spokojnému životu potrebujú niečo cez 1.300 eur. Obyvateľom Trnavského kraja by stačilo zarábať aj o stovku menej. Najvyššie finančné predstavy o odmene za svoju prácu majú Slováci v produktívnom veku 36 – 45 rokov (1.200 eur). Platové požiadavky s pribúdajúcim vekom a pravdepodobne aj so znižujúcim sa úverovým zaťažením postupne klesajú. Ľuďom od 56 rokov stačí zárobok pod tisíc eur.