pondelok 1. apríla 2019

Zelená domácnostiam II: 585 poukážok


V 2. kole projektu podpory malých obnoviteľných zdrojov energie (OZE) Zelená domácnostiam II vydala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) 585 poukážok na inštaláciu fotovoltických panelov.

O príspevky mohli žiadať domácnosti z regiónov mimo Bratislavského samosprávneho kraja elektronicky 26. marca 2019 od 15. hodiny. Kolo bolo uzatvorené po 40 minútach od spustenia, keď záujem o podporu prekročil vyčlenenú sumu 800.000 eur. Ďalší žiadatelia o podporu na fotovoltické panely budú mať možnosť o poukážky požiadať počas nasledujúceho polroka ešte štyrikrát. Dlhšie trvanie kola súvisí aj so znížením podpory na fotovoltické panely v pokračovaní projektu Zelená domácnostiam II. Európsky príspevok na jeden inštalovaný kilowatt bol v pilotnom projekte Zelená domácnostiam pri fotovoltike násobne vyšší oproti ostatným zariadeniam. V pokračovaní projektu sa znížil na polovicu, domácnosť môže získať maximálne 1.500 eur na zariadenie s výkonom 3 kW a viac.

SIEA rozposiela poukážky krátko po skončení kôl. Ich automatická platnosť je 30 dní od vydania, dovtedy je potrebné poukážku v informačnom systéme zarezervovať. SIEA odporúča, aby si domácnosti spolu so zhotoviteľmi čím skôr skontrolovali správnosť údajov na poukážke a preverili, či sú schopní inštalácie do 3 mesiacov dokončiť. Kolá budú tento rok vyhlasované častejšie a niektoré skôr, ako uplynie 30 dní od predchádzajúcich. Ak v takom prípade zistia, že platnú vydanú poukážku z rôznych dôvodov nevyužijú, ale chcú sa o novú poukážku na ten istý druh zariadenia znova uchádzať, je nutné platnosť získanej poukážky predčasne ukončiť. Spôsob je uvedený v manuáli pre domácnosti.

Národný projekt Zelená domácnostiam II je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia. Cieľom projektu je do roku 2023 zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. SIEA plánuje podporiť inštalácie s celkovým výkonom 140 megawattov (MW).