štvrtok 11. júla 2019

EU: Obchodná dohoda s Mercosurom

Európska únia (EÚ) a Mercosur (Argentína, Brazília, Paraguaj a Uruguaj) dospeli k politickej zhode o komplexnej obchodnej dohode. Nový obchodný rámec – ktorý je súčasťou širšej dohody o pridružení medzi oboma regiónmi – upevní strategické politické a hospodárske partnerstvo a vytvorí významné príležitosti pre udržateľný rast na oboch stranách, pričom bude rešpektovať životné prostredie a chrániť záujmy spotrebiteľov EÚ aj citlivé hospodárske odvetvia. 

EÚ je 1. hlavným partnerom, ktorý uzatvoril obchodný pakt s Mercosurom. Dosiahnutá dohoda sa bude vzťahovať na 780 miliónov obyvateľov, zastreší významné hospodárske reformy a modernizáciu, ktoré prebiehajú v krajinách Mercosuru. Dohoda dodržiava najvyššie normy bezpečnosti potravín, ochrany spotrebiteľa a obsahuje aj zásadu predbežnej opatrnosti, pokiaľ ide o bezpečnosť potravín a pravidlá v oblasti životného prostredia. Jej súčasťou sú aj záväzky týkajúce sa pracovných práv a ochrany životného prostredia vrátane vykonávania Parížskej dohody o zmene klímy.

Hlavné črty obchodnej dohody
V rámci medziregionálnej dohody medzi EÚ a Mercosurom sa odstráni väčšina ciel na vývoz z EÚ do krajín Mercosuru, čím sa zvýši konkurencieschopnosť podnikov EÚ, keďže nebudú musieť uhrádzať clá vo výške 4 miliardy EUR ročne.
* Pokiaľ ide o priemyselné odvetvia EÚ, prispeje to k zvýšeniu vývozu výrobkov z EÚ, za ktoré sa doteraz museli platiť vysoké a niekedy prohibitívne clá (napr. autá- sadzba 35 %, stroje - 14 až 20 %, chemikálie - 18 %, farmaceutické výrobky- 14 %, odevy a obuv - 35 % a i.
* Agropotravinársky sektor EÚ bude môcť využívať zníženie existujúcich vysokých ciel Mercosuru na vývoz čokolády a cukroviniek (20 %), vín (27 %), liehovín (20 až 35 %) a nealkoholických nápojov (20 až 35 %) z EÚ. Touto dohodou sa takisto zabezpečí bezcolný prístup k mliečnym výrobkom EÚ podliehajúcim kvótam (v súčasnosti sadzba 28 %), najmä v prípade syrov. Krajiny Mercosuru zavedú aj právne záruky na ochranu pred imitáciou 357 kvalitných európskych potravín a nápojov, ktorým sa priznalo zemepisné označenie.
Dohoda zjednoduší hraničné kontroly, zníži byrokraciu a obmedzí využívanie vývozných daní v krajinách Mercosuru. Vďaka novej online platforme poskytujúcej jednoduchý prístup ku všetkým relevantným informáciám bude prospešná aj pre menšie spoločnosti na oboch stranách. Osobitná kapitola dohody venovaná udržateľnému rozvoju bude zahŕňať otázky ako udržateľné obhospodarovanie a ochrana lesov, dodržiavanie pracovných práv a podpora zodpovedného správania sa podnikov. Dohoda tiež chráni právo EÚ a Mercosuru regulovať vo verejnom záujme. Normy EÚ v oblasti bezpečnosti potravín zostanú nezmenené.