streda 10. júla 2019

Slovensko.sk: Aj pre krajiny EÚ

Služby na ústrednom portáli verejnej správy, ktorým je slovensko.sk, už môžu využívať aj osoby s nemeckým občianskym preukazom alebo dokladom o pobyte cudzinca žijúceho v Nemecku. 

Umožnil to projekt eIDAS a nové pravidlá Európskej únie (EÚ), vďaka ktorým sa tieto osoby vedia prihlásiť na portál slovensko.sk a môžu komunikovať cez elektronickú schránku. Podľa NASES sa postupne pripoja aj ďalšie krajiny EÚ. Smernica eIDAS podľa agentúry vytvára spoločný základ pre bezpečné elektronické služby, čím urýchľuje rozvoj digitalizácie komunikácie v rámci EÚ. Jej cieľom je okrem iného vzájomné uznávanie elektronického občianskeho preukazu a iných autentifikačných prostriedkov vo všetkých štátoch EÚ.

Do konca tohto roka budú na slovensko.sk pripojení občania ďalších šiestich krajín EÚ, medzi nimi Taliansko, Luxembursko, Estónsko, Chorvátsko, Španielsko a Belgicko. Vybrané služby portálu slovensko.sk budú postupne sprístupnené aj v anglickom jazyku. Slovensko uż v júni oznámilo svoju notifikačnú schému pre ostatné krajiny EÚ. Podľa NASES to znamená, že po jej schválení budú môcť občania Slovenska využívať elektronické služby členských štátov EÚ len prostredníctvom svojho elektronického občianskeho preukazu.