pondelok 8. júla 2019

Radíme: Ochrana elektroniky

Počas dovolenky si na pláž nosíme mobilné telefóny, notebooky, tablety aj fotoaparáty. Ale elektronika, a najmä notebooky, je na okolitú vysokú teplotu pomerne citlivá. 

Branislav Kadlub vysvetľuje, že notebooky, tablety aj smartfóny majú v sebe batériu, ktorá nie je určená na použitie pri vysokých teplotách. Zariadenia môžu vykazovať neštandardné správanie, batéria sa môže vysokými teplotami poškodiť a môže byť nepoužiteľná. Práve preto sa neodporúča, aby ľudia nechávali elektroniku na priamom slnku či v aute. V prípade, že dôjde k prehriatiu elektroniky, je vhodné nechať takéto zariadenia pred ďalším použitím ochladiť na bežnú teplotu. Pri použití týchto zariadení napríklad na pláži treba rátať s tým, že sa do zariadení môžu dostať voda, piesok a iné nečistoty, prípadne sa môžu zariadenia na priamom slnku prehriať a následne poškodiť.

K najčastejším poškodeniam notebookov patria rozbité LCD panely, prípadne iné "povrchové zranenia". V prípade mobilov a tabletov sú najcitlivejšie displej a obúchané rohy pri páde na zem. U fotoaparátoch je citlivá najmä optika, ktorú poškodzuje rôzne znečistenie, piesok v objektíve a podobne.
Používateľom notebookov postačí, ak budú priebežne čistiť zašpinenú LCD obrazovku špeciálnymi vlhčenými utierkami na LCD panely. Pri notebookoch je dobré aj raz či dvakrát za rok povysávať otvory, v ktorých sa môže usádzať prach (väčšinou ide o vetranie). V ponuke je široký výber ochranných puzdier a tašiek na všetky zariadenia, ktoré so sebou bežne nosíme (notebooky, fotoaparáty, tablety, smartfóny). Pri notebookoch odporúčame vybrať si takú tašku alebo batoh, kde sa okrem samotného notebooku zmestia napríklad aj cestovná nabíjačka, myš, potrebné dokumenty, pero, prípadne aj osobné veci. Pri fotoaparáte treba myslieť aj na možnosť uloženia fotopríslušenstva, prípadne pamäťových kariet. Na mobilné telefóny špecialisti odporúčajú ochranné sklo a zadný ochranný kryt.