streda 10. júla 2019

Hypotéka: Nové podmienky

Banky sprísňujú podmienky na získanie hypotéky priebežne, aj počas tohto roka. Od klientov požadujú minimálne 10 percent vlastných úspor, ktoré použijú na kúpu nehnuteľnosti. Zároveň striktnejšie pristupujú k tomu, z čoho má klient príjem a ako ho dokladuje.

Podľa Michala Ďuriša majú dnes pre banky najväčšiu váhu zamestnanci s dostatočnou finančnou úsporou. Nasporiť si desať či dvadsať percent z ceny súčasných nehnuteľností však nemusí byť jednoduché. Dôležité je nastaviť si prácu už od začiatku na čo najväčší príjem, nespoliehať sa na príjmové formy, ktoré banky neradi akceptujú (ako SZČO, mandátne zmluvy, zamestnanie vo vlastnej firme). Zároveň odporúča radiť sa s finančnými sprostredkovateľmi, ktorí počas obdobia tvorby rezervy dokážu poradiť aj s tým, ako ju vytvárať rýchlejšie: „Kľúčové sú aktuálne náklady, príjem klienta a tiež vlastné úspory. To znamená, že klient by sa ešte pred žiadosťou mal snažiť zlikvidovať všetky svoje záväzky, maximalizovať príjem, najmä ak začína pracovať inak ako na trvalý pracovný pomer a  snažiť sa myslieť na tvorbu úspor."
 
Ako získať základné financie nahypotéku:
* Od rodiny – peniaze môže poskytnúť ako pôžičku alebo vklad do nehnuteľnosti, kde pri jej predaji môže získať viac naspäť.
* Záložné právo navyše – k založeniu úveru sa poskytne napríklad aj časť rodičovského domu.
* Spotrebný úver – je najviac na 8 rokov, ale k hypoúveru tvorí značný náklad, keďže má vyššiu úrokovú sadzbu.
* Stavebné sporenie – náklady sú podobné ako pri „spotrebáku“,  ale legislatívne je jeho splatnosť 20 až 30 rokov.
* Vlastná rezerva = odklad kúpy na neskoršie obdobie o 3 či 5 rokov a snažiť sa vytvárať si vlastnú bonitu.
 „Neexistuje presné percento, ktoré by klienti mali dávať na svoje bývanie z platu, či už si naň sporia, alebo platia hypotéku. Hovorí sa, že klienti by nemali pracovať na svoje bývanie viac ako jednu štvrtinu, teda týždeň z mesiaca“, dodal Michal Ďuriš.