štvrtok 8. augusta 2019

EU: Až 80 % Slovákov sa cíti byť Európanmi

Slovensko patrí ku krajinám, ktorých obyvatelia dôverujú  Európskej únii (EÚ) menej, než je celoeurópsky priemer, hoci sa za európskych občanov považuje až 80 %. Vyplýva z nového prieskumu Eurobarometra, ktorého výsledky sú podľa Európskej komisie (EK) najlepšie od prieskumu z júna 2014. 

Dôvera občanov k EÚ dosiahla najvyššiu úroveň za päť rokov a zostáva nad úrovňou dôvery k národným vládam alebo parlamentom. Platí to aj pre Slovensko, kde 44 % Slovákov dôveruje EÚ (priemer v EÚ bol 46 %), a 46 % projektu EÚ nedôveruje. Ide však o vyššiu mieru dôvery ako v prípade národných inštitúcií: slovenskému parlamentu dôveruje len 27 % opýtaných (64 % mu nedôveruje) a vládu vníma pozitívne 29 % respondentov (negatívny pohľad má 65 %). Vo všetkých 28 členských krajinách vyše polovica respondentov cíti, že sú skutočne občanmi EÚ. V EÚ ako celku sa s týmto pocitom stotožňuje 73 % ľudí. Na Slovensku sa však európskymi občanmi cíti byť až 80 % Slovákov, pričom 77 % opýtaných by sa rado dozvedelo viac o svojich právach občanov EÚ a 63 % tvrdí, že tieto práva pozná.

Väčšina obyvateľov EÚ vníma ako hlavné hrozby súčasnosti migráciu a klimatickú zmenu, Slováci sa tiež boja migrácie (35 %), potom terorizmu (20 %) a trápi ich aj stav verejných financií (18 %). Prevažne pozitívny názor majú na súčasný stav národnej ekonomiky (49 % ju považuje za dobrú, 46 % za zlú). Finančnú situáciu vo vlastnej domácnosti vnímajú z veľkej časti stabilne (60 % svoju finančnú situáciu hodnotí ako dobrú, 34 % ako zlú). Pohľad občanov Slovenska na budúcnosť slovenského hospodárstva sa od minulého roka zmenil k lepšiemu. Štvrtina ľudí si myslí, že sa v nasledujúcich 12 mesiacoch zlepší a 55 %, že zostane stabilná. Na otázku, kde vidia momentálne najväčšie problémy krajiny, Slováci odpovedali, že ide najmä o zvyšovanie cien a životných nákladov (37 %), situáciu v zdravotníctve a sociálnom zabezpečení (36 %) a hospodársku situáciu (17 %).

V priemere 81 % Európanov podporuje voľný pohyb občanov EÚ, teda možnosť žiť, pracovať, študovať a podnikať kdekoľvek v EÚ, na Slovensku tieto slobody uznáva 82 % respondentov. Celkom sa 77 % Slovákov vyjadrilo v prospech spoločnej obrannej a bezpečnostnej politiky EÚ a jednotnej meny euro. Za najpozitívnejší prínos EÚ považujú Slováci voľný pohyb a spoločnú menu (41 %) a potom mier v Európe (40 %).