utorok 6. augusta 2019

Trend: Digitálne meny

Väčšina obyvateľov Slovenska (85,7 %) považuje za najdôveryhodnejšiu menu euro. Prekvapivé je však zistenie, že Slováci vnímajú kryptomenu bitcoin dôveryhodnejšie ako americký dolár. Podľa prieskumu Reputácie mien 2019 až 12,1 % Slovákov vlastní alebo v minulosti vlastnilo kryptomeny. Slováci sa v otázke kryptomien považujú za pomerne vzdelaných – až tretina si myslí, že vie, ako bitcoin funguje a registruje aj iné kryptomeny.

„Dôvera Slovákov v euro je dlhodobo vysoká a pravidelne rastie. Znamená to, že s eurom sa Slováci pomerne rýchlo zžili a dnes oceňujú jej výhody napríklad pri cestovaní či nákupoch v zahraničí“, uvádza k výsledkom analytik Patrik Mackových. Slováci vidia v digitálnych platidlách investičný potenciál. Nákup kryptomien zvažuje 14 % oslovených, čo takmer zodpovedá podielu populácie, ktorá už dnes bitcoin alebo inú kryptomenu vlastní. 

Prieskum mapoval aj záujem respondentov o novú digitálnu menu s názvom libra, ktorú predstavil Facebook. 34 % z nich zaujímajú informácie o vlastnej mene tejto sociálnej siete, čo naznačuje, že oslovení sledujú aktuálnu situáciu na trhu s kryptomenami. „Je zaujímavé vidieť, že kryptomeny zaujímajú pomerne vysoké percento Slovákov. Dôvera v alternatívne meny pravdepodobne vychádza z faktu, že nie sú centrálne regulované. Svoju rolu však hrá aj príležitosť na nákup a predaj s možnosťou dosiahnuť zaujímavý zisk“, dopĺňa Patrik Mackových.

Prieskum bol realizovaný na Slovensku v júli 2019 metódou online dopytovania na reprezentatívnej vzorke populácie SR vo veku 18-65 rokov. Celkovo sa ho zúčastnilo 315 respondentov z online panela Ipsos. Prieskum sa realizoval pre brokera TopForex.