štvrtok 8. augusta 2019

Novinka: Prvý automat na lieky

Prvé zariadenie prevádzkované automatizovaným výdajným systémom v lekárni na Slovensku sa v rámci pilotného projektu nachádza v Bratislave. Do konca roka by mali pribudnúť ďalšie štyri takéto automaty aj mimo hlavného mesta.

Cieľom je poskytnúť pacientom pridanú hodnotu vo forme dostupnosti produktov bez časovej obmedzenosti. Napríklad v čase, kedy sú lekárne mimo otváracích hodín. Výdajný lekárenský automat tak bude verejnosti dostupný nonstop a má plniť doplnkovú úlohu pri poskytovaní služieb pacientom. Doplnkovému charakteru lekárenského automatu je prispôsobená tiež skladba produktov. Aktuálne je sortiment rozdelený do šiestich regálov, v ktorých sa nachádza vyše 60 položiek z viacerých kategórií, väčšinou bežne dostupných aj v lekárni.

Prvý z pätice automatov je od začiatku augusta 2019 zabudovaný do priečelia lekárne v podchode na Trnavskom mýte v Bratislave. Ďalšie dva prístroje by potom mali pribudnúť rovnako v hlavnom meste a ostatné dva by sa do konca tohto roka mali nachádzať v Košiciach.