štvrtok 19. decembra 2019

EU: Letecká bezpečnosť

Európska komisia aktualizovala zoznam Európskej únie (EÚ) pre leteckú bezpečnosť, zoznam leteckých spoločností, ktoré nespĺňajú medzinárodné bezpečnostné normy, a preto podliehajú zákazu vykonávania leteckej dopravy alebo prevádzkovým obmedzeniam v rámci EÚ. 

Cieľom zoznamu EÚ pre leteckú bezpečnosť je zabezpečiť Európanom aj všetkým ostatným cestujúcim najvyššiu úroveň bezpečnosti letectva v Európskej únii. Zoznam EÚ pre leteckú bezpečnosť pomáha nielen udržiavať vysokú úroveň bezpečnosti v EÚ, ale pomáha aj dotknutým leteckým spoločnostiam a krajinám zlepšiť si úroveň bezpečnosti. Okrem toho sa zoznam EÚ pre leteckú bezpečnosť stal hlavným preventívnym nástrojom, pretože motivuje krajiny s bezpečnostnými problémami, aby ich začali riešiť skôr, než sa zákaz v rámci zoznamu EÚ pre bezpečnosť leteckej dopravy stane nevyhnutným.

V nadväznosti na aktualizáciu je vo vzdušnom priestore EÚ zakázaných celkovo 115 leteckých spoločností:
* 109 leteckých spoločností, ktoré získali osvedčenie v 15 štátoch, z dôvodu nedostatočného dohľadu nad bezpečnosťou zo strany leteckých úradov týchto štátov,
* 6 jednotlivých leteckých spoločností na základe bezpečnostných obáv, ktoré sa týkajú samotných leteckých spoločností: Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Irán), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Surinam), Med-View Airlines (Nigéria) a Air Zimbabwe (Zimbabwe).
Ďalšie 3 letecké spoločnosti podliehajú prevádzkovým obmedzeniam a do EÚ môžu lietať len s určitými typmi lietadiel: Air Koryo (Kórejská ľudovodemokratická republika), Air Service Comores (Komory) a Iran Air (Irán).