streda 18. decembra 2019

Trend: Internetbanking a mobilbanking

Slováci čoraz častejšie využívajú na bankové operácie internet a aj mobilné platformy. Aktuálne internetové bankovníctvo na Slovensku využíva až 78 % Slovákov. Pred nami skončila Česká republika, kde on-line banking využíva 80 % obyvateľov. Aktívnych používateľov pribúda aj vďaka zvyšovaniu dosiahnutého vzdelania ľudí. 

Podľa prieskumu, ktorý pre skupinu Erste zrealizovala spoločnosť IMAS International počas septembra 2019, zo sledovaných krajín výrazne menej využívajú túto službu Maďari (49 %), Chorváti (45 %), Srbi (36 %) či Rumuni (33 %). Medziročne práve Slováci v online-bankingu narástli najviac zo sledovaných krajín, a to až o 13 %. Štatistiky potvrdzujú, že on-line služby sú doménou mladších vekových kategórií. Najviac ich je medzi študentmi, a to vo vekovej kategórii 15 až 29 rokov. Ide až o 92 % mladých ľudí. Druhou vekovou kategóriou, ktorá najviac využíva internetbanking, sú ľudia vo veku 30 až 49 rokov, a to až 84 %, najmenej 50-roční a starší (64 %). Vo vekovej kategórii 15 až 74 rokov bolo v roku 2007 iba 15 % Slovákov využívajúcich internetbanking. 

Na Slovensku k internetovému bankovníctvu viac inklinujú muži (82 %) v porovnaní so ženami (74 %). Platobné platformy ako PayPal, Apple Pay či Google Pay využíva na Slovensku 38 % ľudí. Rovnako v tomto smere skončili Česi, najmenej tieto platformy využívajú Srbi (19 %). Aj v prípade týchto platobných platforiem sme medziročne najviac narástli, a to až o 8 %. V roku 2017 bola len necelá štvrtina Slovákov, ktorí využívali PayPal, Apple Pay či Google Pay.