pondelok 16. decembra 2019

Radíme: Bezpečné platby on-line

Vyše 70 % podvodných transakcií sa spája s platbami cez internet. Pri nákupoch v e-shopoch je dôležité dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá. Napríklad nakupovať u overeného predajcu, čo najmenej zadávať na internete údaje z platobnej karty a používať buď virtuálnu platobnú kartu, alebo platby cez zabezpečené platobné brány bánk. 

Peter Ivanka zo spoločnosti Softec považuje za najbezpečnejšie platby cez Google Pay a Apple Pay, ktoré sú však v slovenských e-shopoch stále málo rozšírené. Odporúča tiež platiť cez PayPal, ale aj táto služba je dostupná ešte stále viac v zahraničných než slovenských internetových obchodoch. Slovenské e-shopy však ponúkajú možnosť platiť cez zabezpečené platobné brány bánk, existuje aj možnosť platby jednorazovou virtuálnou kartou. Väčšina slovenských bánk ale zatiaľ takúto službu podľa Ivanku neposkytuje, zvyčajne sú k dispozícii spomínané brány. 

„Každý e-shop poskytuje informácie o podporovaných typoch platobných metód. Ak ponúka platbu cez platobnú bránu banky, je dobré použiť ju. Po presmerovaní klienta na stránku, kde sa vypĺňajú údaje z platobnej karty, si treba v názve stránky (web adrese) všimnúť, či ide o zabezpečené spojenie. Pokiaľ je to bezpečné spojenie, vo web adrese bude na začiatku zobrazený zámok. Takáto platba je pomerne bezpečná", opísal Ivanka. Banky musia zároveň spĺňať nariadenia PSD2 regulácie, ktorej cieľom je zvýšenie bezpečnosti. „Dnes už prakticky všetky slovenské banky majú tzv. 3D Secure. Každá platba kartou na internete by sa teda mala potvrdzovať ešte SMS kódom. A pokiaľ sa takto nepotvrdí, podľa mojich informácií by mal niesť za prípadnú škodu zodpovednosť obchod, ktorý takéto overenie neumožní", doplnil Ivanka. Odporúča tiež, aby používatelia neplatili cez otvorenú wifi, napríklad v kaviarňach a aby si dávali pozor na podvodné emaily. Platí zásada, že vaša banka si od vás nikdy nebude pýtať prihlasovacie alebo osobné údaje cez email.