piatok 20. decembra 2019

EU: Záchrana včiel

Európska komisia by mala posilniť Iniciatívu Európskej únie (EÚ) zameranú na opeľovačov a navrhnúť ďalšie opatrenia na záchranu včiel, motýľov a ďalšieho opeľujúceho hmyzu. Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré už schválil Európsky parlament. 

Poslanci ocenili Iniciatívu EÚ zameranú na opeľovačov, ktorú minulý rok predložila Európska komisia. Samotná iniciatíva však podľa nich dostatočne nerieši mnohé príčiny úbytku opeľovačov, medzi ktoré patria napríklad zmeny vo využívaní pôdy, strata biotopov, intenzívne poľnohospodárstvo, používanie pesticídov, dopady klimatických zmien a prenikanie inváznych nepôvodných druhov do Európy. Uznesenie pripomína, že opeľovače sú základným prvkom biodiverzity a sú nevyhnutné pre rozmnožovanie väčšiny rastlinných druhov. Parlament preto vyzval Európsku komisiu, aby ciele iniciatívy transformovala do plnohodnotného akčného programu s dostatkom potrebných zdrojov.

Podpora výskytu a kvality biotopov opeľovačov, napríklad aj znižovaním využívania pesticídov, by sa mala stať kľúčovým cieľom budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, uvádza sa v uznesení. Schválený text tiež vyzýva na zavedenie povinných celoúniových cieľov v oblasti obmedzovania pesticídov, ktoré by mohli byť uzákonené v rámci novelizácie smernice o ich trvalo udržateľnom používaní. Parlament tiež požaduje vyčlenenie väčšieho objemu financií na výskum príčin úbytku včiel, ktorý je potrebný na prijatie efektívnych opatrení na ochranu rozmanitosti opeľovačov v EÚ.