piatok 20. decembra 2019

Vianoce 2019: Drahšie nákupy

Naša krajina počas tohto roka čelí „na európske pomery“ vysokej inflácii ovplyvnenej hlavne cenami potravín. Tie sa za prvých 10 mesiacov tohto roka medziročne zvýšili o 3,8 %. Najvyšší rast dosiahli ceny potravín v letných mesiacoch (až 5,2 %), a odvtedy sa pohybujú v okolí 5 %-nej úrovne. Podobným tempom sa budú zdražovať potraviny aj v nasledujúcich mesiacoch. 

V aktuálnej analýze sa Poštová banka zamerala na vývoj cien potravín, predovšetkým tých „vianočných“. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) rovnaký vianočný nákup potravín nás tento rok vyjde drahšie - napr. aj o 4 EUR resp. o 6,2 % Ceny potravín sú aktuálne medziročne vyššie o takmer 5 %, čiže aj vianočný nákup sa nám tento rok predraží minimálne o 5 %. Viaceré typické „vianočné potraviny“ však zdraželi ešte výraznejšie (napríklad ryby, mäso, kvasená kapusta či mandarínky). Najvýraznejší medziročný rast dosiahol mak, ktorého cena je až o 43 % vyššia ako vlani. Okrem makových koláčov sa nám tieto sviatky výrazne predraží aj zemiakový šalát, keďže cena zemiakov medziročne vzrástla o 37 %. O 35 % drahšia je bravčová krkovička a za mandarínky zaplatíme tento rok zhruba o tretinu viac ako vlani. O viac ako pätinu nás tento rok vychádza drahšie aj bravčové pliecko, cibuľa a zeler. Medzi potravinami s dvojciferným cenovým rastom sa okrem vyššie spomínaných umiestnili ešte viaceré druhy bravčového mäsa a údenín, ryby, ale aj zelenina či ovocie. Približne o desatinu drahšia ako vlani je dusená šunka a slanina, o 15 % viac zaplatíme pri kúpe párkov a za bravčové mäso si priplatíme v rozmedzí 9 % až 35 %. No a rybacie filé či filety nás vychádza o cca 9 % viac ako pred minuloročnými sviatkami a mrazené ryby približne o 5 %. Aj vianočná kapustnica nás tieto sviatky vyjde drahšie ako pred rokom. Zvýšili sa totiž nielen ceny bravčového mäsa, ale aj kvasenej kapusty, ktorá je medziročne drahšia zhruba o 15 %. 

Ani pri pečení vianočných koláčov neušetríme. Ako sme už spomínali, mak medziročne zdražel až o 43 %, pšeničná múka je drahšia o 13 %, cukor o cca 7 %, margarín o 6 %, med a olej o zhruba 5 %. Na druhej strane ale slepačie vajcia nás vyjdú rovnako ako vlani a hlbšie do peňaženky nemusíme siahnuť ani pri kúpe mlieka a viacerých mliečnych výrobkov. Trvanlivé plnotučné mlieko je lacnejšie približne o -1,5 %, tvaroh o cca -2 % a maslo až o takmer -7 %. Nájdu sa teda aj potraviny, ktorých ceny sú pred tohtoročnými sviatkami nižšie ako vlani. Najvýraznejšie medziročne zlacneli paradajky, ktorých cena je nižšia o viac než pätinu. O zhruba -12 % išli nadol aj ceny papriky a trojicu potravín s najvýraznejším cenovým poklesom uzatváralo maslo, ktorého cena klesla o spomínaných takmer -7 %.

Pod rast ich cien sa podpisuje hlavne vývoj cien agrokomodít na svetových trhoch, príplatky za prácu v noci a cez víkendy a taktiež silnejšia kúpyschopnosť obyvateľstva. Priaznivá situácia na trhu práce a rastúce mzdy vedú k tomu, že našinci si zo svojich zárobkov môžu dovoliť viac kúpiť. Silnejší dopyt následne ťahá nahor aj ceny potravín. Zákonné príplatky za prácu v noci a cez víkendy sa od mája tohto roka prejavili v plnej miere, čo zvyšuje náklady výrobcom, kde sa takáto práce vyžaduje, napr. v pekárňach, ale aj v supermarketoch. Títo producenti tak boli nútení zvýšené náklady preniesť do svojich výrobkov, a v konečnom dôsledku na spotrebiteľov. Tento fakt sa bude odzrkadľovať na cenách potravín minimálne do konca roka. Za rastúcimi cenami bravčového mäsa (až 35% pri niektorých druhoch) a výrobkov z neho, je nižšia ponuka na svetovom trhu. Tú spôsobil mor ošípaných v Číne, čím sa zvýšil dopyt po bravčovom mäse z Európy. Podstatne vyššie ceny zaznamenali aj zemiaky. Naša produkcia nestačí naším potrebám, a preto musíme dovážať. Sucho z minulého roka znížilo ponuku, v dôsledku čoho išla ich cena nahor.