štvrtok 12. decembra 2019

EU: Prieskum o korupcii

Pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii Európska komisia uverejnila prieskum, v ktorom mapuje postoje európskych podnikateľov ku korupcii v Európskej únii. Výsledky poukazujú na klesajúci trend, no značný počet (63 %) európskych podnikateľov stále zastáva názor, že korupcia je stále príliš rozšírená. 

Podnikatelia sú skeptickí, pokiaľ ide o spôsob, akým sa rieši korupcia, pričom 51 % z nich sa domnieva, že nie je pravdepodobné, aby boli skorumpované firmy alebo podnikatelia zaistení políciou či predstúpili pred súd.

Aké sú výsledky prieskumu u Slovákov?
· K najväčším prekážkam svojho podnikania zaradili slovenskí podnikatelia: rýchlo sa meniacu legislatívu a predpisy (77 %), zložitosť administratívnych procedúr (74 %), daňové sadzby, (67 %) či nedostatočnú infraštruktúru na Slovensku (60 %).
· Až 88 % opýtaných považuje problém korupcie na Slovensku za rozšírený.
· Za najrozšírenejšie praktiky na Slovensku považujú slovenskí podnikatelia financovanie politických strán výmenou za verejné zákazky alebo vplyv na tvorbu politík (35 %), daňové podvody alebo neplatenie DPH (33 %), uprednostňovanie priateľov alebo príbuzných vo verejných inštitúciách (31 %).
· 52 % z opýtaných slovenských podnikateľov si myslí, že im alebo ich firmám korupcia za posledné 3 roky zabránila vyhrať verejnú súťaž alebo získať verejnú zákazku.
· 81 % opýtaných si nemyslí, že osoby a firmy pristihnuté pri uplácaní vysokopostavených úradníkov sú na Slovensku náležite potrestané.
· 73 % opýtaných podnikateľov nepovažuje za pravdepodobné, že osobám alebo firmám zapojeným do korupčných praktík na Slovensku bude súdmi vymeraná vysoká pokuta alebo trest odňatia slobody, 71 % opýtaných si nemyslí, že korupčné osoby či firmy budú čeliť obvineniam a pôjdu pred súd.