streda 11. decembra 2019

Upozorňujeme: Nová nebezpečná kozmetika

Do európskeho výstražného systému RAPEX pre nepotravinárske výrobky pribudli upozornenia z Litvy, Nemecka, Fínska a Nórska. Nebezpečné kozmetické výrobky sa ale môžu vyskytovať aj v iných krajinách.

Konkrétne ide o 2 prípravky na čistenie pokožky z Ruska: Muravjinyj spirt – Ants spirits obsahuje nepovolený formic acid v koncentrácii 1,4 % a Bornaja kislota – Boric acid 3% alcohol.

Sérum na rast rias Eyelash Serum značky abalico z Rakúska obsahuje nepovolenú zložku Tafluprost ethyl amide. 

Vo farbe na permanentný make-up Pigment Color for Micropigmentation bol zistený nepovolený o-anisidine a prekročené bolo aj povolené množstvo zinku. Aj farba na permanentný make-up Micro pigment cosmetic color z Číny obsahuje prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov, vrátane benzo(a)pyrene a prekročené povolené množstvo kadmia a olova.

Výrobok na bielenie pokožky Eleven Herbal ubtan with suncreen pôvodom z Pakistanu obsahuje ortuť. Tú obsahujú aj výrobky na bielenie pokožky Rose cream, Beauty Cream, Cream with lycopene Whitening cream, Beauty lotion, Whitening Anti-Freckle Pckage, Creme de visage a l'huille d'Argan a Feique.