piatok 13. decembra 2019

Vianoce 2019: Advent v Dolnom Rakúsku

V adventnom čase sa v Dolnom Rakúsku otvárajú brány zámkov, kláštorov aj kováčskych dielní. Staré zvyky, na ktoré sa vo vianočnom zhone často zabúda, tu zažijete takmer na každom kroku. A vďaka výhodnej polohe v okolí hlavného mesta Viedne sú dolnorakúske adventné trhy ľahko dostupné aj verejnou dopravou.

Weinviertel: Vyháňanie zlých duchov, Barborine vetvičky, tradičné vianočné pečivo, prírodné ozdoby aj staré tradície vo vínnych uličkách si vychutnáte v adventnom šate. Ak budete hľadať vianočné koláčiky, pýtajte si „Weihnachtskrapferl“, ide o miestne označenie sladkého sviatočného pečiva. Radostné očakávanie Vianoc si môžete spríjemniť aj prechádzkou najdlhšou vínnou uličkou v Európe v obci Hadres alebo cez Loamgrui, idylickú dedinku s približne 60 lisovňami.

Mostviertel: Oheň a chlad vytvoria v zámkoch Waidhofen a. d. Ybbs, Neubruck, St. Peter in the Au, v kováčstvach v meste Ybbs, v kartuziánskom kláštore Gaming a opátstve Seitenstetten príjemnú a jedinečnú predvianočnú atmosféru. Malé, ale čarovné adventné podujatia v Lunzi, Sonntagbergu, Rosenau a Reinsbergu prvýkrát obohacujú ponuku trhov a pozývajú vychutnať si vianočnú pohodu.

Wachau: Zámky Rossatz a Spitz, opátstva Melk a Göttweig aj zrúcaniny hradov Dürnstein a Aggstein sa uprostred krajiny svetového kultúrneho dedičstva stávajú dejiskom adventných koncertov a trhov. Obľúbené sú tradičné vianočné trhy na námestí Rathausplatz v St. Pölten, hlavnom meste Dolného Rakúska.A počas prvého adventného víkendu sa po prvýkrát rozžiarila botanická záhrada GARTEN TULLN.

Viedenský les: Pred nasvieteným hradom v Bad Vöslau pobehujú živé vianočné stromčeky a rozprávkové postavičky. Na hrade Neuhaus sa zjaví Perinbaba. Na cestu do minulosti vás zavedie prehliadka historických miestností bývalého poľovníckeho zámku Habsbursko-lotrinskej dynastie, ktorá je exkluzívne prístupná návštevníkom adventných trhov aj mimo prevádzkových hodín hotela a seminárov.

Viedenské Alpy: Návšteva vianočných trhov je tu často spojená so zimnou prechádzkou. Na hradnom kopci nad mestom Kirschlag v ruinách hradu si pri punči môžete vychutnať pohľad na kopce pohoria Bucklige Welt. V zámku Reichenau sa návštevníci môžu prechádzať medzi stánkami vianočných trhov v obci Rohr im Gebirge a ochutnať šunku z diviny pripravenú podľa starého receptu, údeného pstruha a trhance.

Waldviertel: Vanočné trhy prebiehajú na zámku Rosenburg, v Grafeneggu, Zwettlu aj v meste Weitra. V rámci Waldviertelských remeselných týždňov si môžete tiež vyskúšať remeslá - svoje remeslo predvedú sústružníci, hrnčiari alebo tkáči. A pomocou profesionálov sa na Waldviertler Häferlgucker naučíte uvariť špecialitu z maku, zemiakov, piva, byliniek, alebo ochutnáte ďalšie regionálne pochúťky a špeciality.