utorok 10. decembra 2019

Radíme: Zima v zdraví

Opäť je tu zima a my máme zopár rád, ako sa pripraviť na nástrahy, ktoré na nás číhajú v chladných mesiacoch v meste, na diaľnici aj na svahoch.

V chladnom vzduchu sa výborne darí vírusom. Ozýva sa najmä chrípka, ktorej vírusy sú v mrazivom počasí životaschopnejšie a rýchlejšie sa dostanú do ľudského organizmu v porovnaní s inými ročnými obdobiami. Bežné sú tiež angíny, zápaly prínosných dutín alebo zápaly pľúc. Teplota pod nulou môže byť až život ohrozujúcim faktorom pre ľudí so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Pacienti s chorým srdcom by sa preto mali pri mínusových teplotách vyhýbať rýchlej chôdzi, prudkému vetru a primerane sa obliecť, aby eliminovali podchladenie.

Poľadovica ohrozuje vodičov, ale aj chodcov a najmä seniorov. Prevenciou pred pošmyknutím môžu byť  rôzne návleky na obuv zabezpečujúce stabilitu pri chôdzi aj na šmykľavom povrchu. Ostražití by mali byť najmä pacienti trpiaci osteoporózou (rednutím kostí). Napríklad zlomenine krčku stehennej kosti, ktorá takéhoto pacienta zbaví samostatnosti, najčastejšie predchádza pád (95 % prípadov). Poľadovici by sa tak mali úplne vyhnúť starší ľudia, najmä tí trpiaci osteoporózou. Pri jazde autom sa bežná brzdná dráha vozidla z dôvodu šmykľavosti povrchu vozovky predĺži a môže dôjsť k nehode. Je preto dôležité myslieť počas jazdy na dodržiavanie dostatočných rozostupov medzi vozidlami a prispôsobiť rýchlosť jazdy stavu vozovky.

Ak sa chystáte na hory, treba myslieť na viacero hrozieb. Úrazy na lyžiach či snouborde nie sú žiadnou výnimkou. Nechýba ani pátranie po nezvestnej osobe na svahu, asistencia pri neschopnosti lyžiara alebo inej osoby zísť kopec a dostať sa do bezpečia z iného dôvodu ako úraz: pri žalúdočnej nevoľnosti, akútnom zápale spojiviek a pod. Odporúča sa pamätať aj na bezpečnosť vo forme kvalitnej prilby, dobre nastavenej výstroje a dôležité je tiež prispôsobiť športový štýl svojim skutočným schopnostiam. Rovnako vhodné je mať v telefóne uložené čísla 112(tiesňová linka) a 18300 (Horská záchranná služba) pre prípad núdze. Lyžiarov, snoubordistov a zimných turistov ohrozuje tiež lavínové nebezpečenstvo. Je preto dôležité sledovať snehové správy a oficiálne výstrahy na laviny.sk.