utorok 7. januára 2020

Bitcoín: Vplyv geopolitického napätia

Zvyšujúce sa napätie medzi USA a Iránom zvýši cenu bitcoinov. Názory Nigela Greena prichádzajú v období, kedy Teherán hrozí pomstou USA za vraždu Qassema Soleimaniho, veliteľa iránskych elitných síl Quds. 

N. Green poznamenáva: „Bitcoin, najväčšia kryptomena na svete podľa trhovej kapitalizácie, vyskočil o 5 percent, keď sa v piatok objavili správy o štrajkoch po celom svete. Súčasne sa zvýšila aj cena zlata." V čase zvýšeného geopolitického napätia sme zaznamenali prudký nárast ceny bitcoinov, napríklad v auguste m.r., kedy sa globálne zásoby zakolísali devalváciou čínskeho jüanu počas obchodnej vojny s USA. Bitcoin si udržuje povesť tzv. digitálneho zlata. Považuje sa za odolný voči inflácii a v budúcnosti by potencionálne mohol odsunúť zlato, keďže svet sa čoraz viac digitalizuje. 

S eskaláciou geopolitickej turbulencie, ktorá zvyčajne narúša tradičné trhy, možno očakávať, že rastúci počet investorov sa rozhodne zvýšiť svoju expozíciu voči decentralizovaným, nezávislým a bezpečným menám. Vážne obavy vyvolané geopolitickými otázkami, ako je napríklad problém medzi USA a Iránom, pravdepodobne zvýšia počet inštitucionálnych a retailových investorov, aby diverzifikovali svoje portfóliá a zaistili sa proti týmto rizikám investovaním do kryptomeny. To zvýši cenu bitcoinov. Na druhej strane v dôsledku vplyvu bitcoinu na trhu vzrastie tiež hodnota ďalších digitálnych mien.