streda 8. januára 2020

Práca: Najnižší počet on-line ponúk za posledné tri roky

Počet ponúk na pracovnom portáli Profesia.sk medziročne klesol. Rekordným zostáva rok 2017, kedy zamestnávatelia hľadali nových ľudí v takmer 275-tisícoch pracovných inzerátov. Treba však zdôrazniť, že v 22-ročnej histórii portálu Profesia.sk je rok 2019 stále tretím najúspešnejším. Priniesol vyše 262-tisíc ponúk a zamestnávateľov môže tešiť aj stúpajúci počet reakcií na voľné pracovné miesta.

Kým ponuka voľných pracovných miest sa za posledné mesiace zužovala, opačný vývoj vidíme pri počte reakcií na ponuky. V roku 2019 na jeden pracovný inzerát zareagovalo priemerne približne 17 uchádzačov, čo je viak než v roku 2016, kedy bolo na Profesia.sk menej ponúk. 

Kde je hľadanie práce najjednoduchšie? Pri pohľade na mapu Slovenska je jasné, že počet pracovných príležitostí v hlavnom meste je výrazne vyšší ako v hociktorom inom regióne. Ponuky v Bratislavskom kraji tvoria až 42 percent z celkového počtu pracovných príležitostí. Hľadať prácu na západnom Slovensku je tak výrazne rozdielne ako inde. Keď spočítame všetky kraje na západe, môžeme vidieť, že v tejto časti našej krajiny je takmer 67 percent ponúk na Profesia.sk. Spomedzi krajov bol v roku 2019 najnižší počet ponúk v Prešove a okolí.

Rok 2019 priniesol najviac pracovných príležitostí v obchode, výrobe, administratíve, IT a doprave. Keď sa však pozrieme, ktoré sektory rástli v počte ponúk medziročne najviac, išlo najmä o telekomunikácie a poisťovníctvo. O viac ako desatinu rástol tiež počet ponúk v zákazníckej podpore a vrcholovom manažmente. Naopak, na spodku rebríčka skončili zamestnávatelia v textilnom, kožiarskom a odevnom priemysle. Počet pracovných ponúk tu na rozdiel od spomínaných výrazne poklesol. Medziročne išlo o viac ako 46 percent. O viac ako pätinu klesol tiež počet ponúk v manažmente kvality, chemickom priemysle, strojárstve a automobilovom priemysle.