piatok 10. januára 2020

USB pamäte: Najrizikovejší spôsob zdieľania pracovných súborov

Podľa lokálneho prieskumu medzi účastníkmi konferencií Acronis Roadshow v Prahe, Ostrave a Bratislave považuje najviac organizácií (42 %) za najrizikovejší spôsob zdieľania dokumentov ich ukladanie a zdieľanie na USB pamäti. K ďalším aktivitám, ktoré ohrozujú firemné dáta, sa radí využívanie verejných WiFi sietí, prístup z BYOD zariadení a ukladanie do verejných úložísk typu Dropbox.

S prudkým rozvojom mobility a internetu vecí (IoT) sa rozširuje počet kanálov, prostredníctvom ktorých je možné preniknúť k citlivým firemným dátam. Tie potom môžu útočníci zneužiť na ransomvérové útoky, na napadnutie pomocou podvrhnutých emailov (BEC) či sfalšovanie dokumentov, ako napr. zmlúv či faktúr. Napríklad taliansky futbalový klub Lazio Rím prišiel o 1,75 miliónov libier, keď zaslal peniaze za kúpu hráča na nesprávny bankový účet uvedený v podvodnom emaile.

Závery prieskumu:
- Z pohľadu prístupu k firemným dokumentom je podľa účastníkov najrizikovejšie ukladanie na USB (42 %), využívanie verejných WiFi (30 %), prístup z BYOD zariadení (17 %) a ukladanie do verejných úložísk typu Dropbox (11 %).
- Z firemných dát je medzi útočníkmi najväčší záujem o heslá (74 % účastníkov), finančné dáta (32 %), e-maily (30 %) a personálne údaje (28 %).
- K hlavným požiadavkám na riešenie zdieľania firemných dokumentov patrí zabezpečenie (78 %), prístup odkiaľkoľvek (70 %) a jasné verzovanie dokumentov (31 %).
Požiadavky na silne zabezpečený a pritom komfortný prístup k firemným dátam je možné podľa bezpečnostných špecialistov zaistiť iba s uceleným riešením kybernetickej ochrany